Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Το «σπίτι» των Ασσυρίων στο Αιγάλεω.

Πέρασαν 90 χρόνια από τότε που οι πρώτες οικογένειες Ασσύριων Προσφύγων εγκαταστάθηκαν στο Αιγάλεω, έχοντας κι αυτοί τις χαμένες πατρίδες τους, για να αποκτήσουν σήμερα μέσα από τον Σύλλογο τους , την Πανελλήνια Ενωση Ασσυρίων,  την δική τους  ιδιόκτητη στέγη.

Τα εγκαίνια της του σπιτιού των Ασσυρίων  στο Αιγάλεω (Σαμψούντος 6),  που εξωτερικά θυμίζει τις πύλες της Νινευή, της αρχαίας πρωτεύουσας των Ασσυρίων, πραγματοποιήθηκαν με μια σεμνή τελετή την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου.
Από το 2003 ξεκίνησε η προσπάθεια για την δημιουργία της ιδιόκτητης έδρας του Συλλόγου στο Αιγάλεω, για να ολοκληρωθεί σήμερα μετά από πολλούς αγώνες και ίδια μέσα. Το κτίριο αυτό θα στεγάσει τα γραφεία του συλλόγου, το ιστορικό αρχείο και τη βιβλιοθήκη και θα λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο και ως χώρος συνεύρεσης των μελών του.
Η Πανελλήνια Ενωση Ασσυρίων ιδρύθηκε το 1926 στο Μοσχάτο. Το 1934 αναγνωρίστηκε και επίσημα η Ενωση από το ελληνικό κράτος, και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί με έδρα το Αιγάλεω, αντιμετωπίζοντας όμως τεράστιες δυσκολίες. Μέλη μπορούν να γίνουν όλοι οι Ασσύριοι και όλες οι δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε αυτούς, όσο και σε όλη την τοπική κοινωνία και τους υπόλοιπους πρόσφυγες.
Το Μάρτιο του 1998 ο σύλλογος επαναδραστηριοποιήθηκε με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ασσύριοι πρόσφυγες (κυρίως στέγασης, τροφής και ρουχισμού), και την υποστήριξη για την προσαρμογή τους στην ελληνική κοινωνία.
Με άξονα την επικοινωνία με τις υπόλοιπες προσφυγικές κοινότητες αγωνίζεται για την αναγώριση της γενοκτονίας τόσο των Ασσυρίων, όσο και των Ελλήνων και των Αρμενίων.


http://mikrasiatis.gr/to-spiti-ton-assyrion-sto-aigaleo/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...