Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Εξελίξεις στο μέτωπο του Κουρδικού.

ηη
Ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ πραγματοποίησε χθες καταδρομική επιχείρηση, καταστρέφοντας 10 οχήματα εργοταξίου στη διάνοιξη οδικού άξονα μεταξύ Şırnak και Van.
Σφοδρές επικρίσεις από το κεμαλικό κατεστημένο δέχεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan για τη χρήση της λέξης «Κουρδιστάν» αλλά και την έμμεση αναφορά του σε γενική αμνήστευση των ανταρτών του PKK κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Diyarbakir, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) Masoud Barzani.

Υπενθυμίζεται ότι ο Erdoğan στην ομιλία του έκανε λόγο για «την ημέρα όπου οι άνθρωποι (σ.σ. αντάρτες του ΡΚΚ) θα έχουν εγκαταλείψει τα βουνά και οι φυλακές θα είναι άδειες» ενώ η γενική αμνηστία και κυρίως η χορήγηση χάριτος στον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ Abdullah Öcalan αποτελούν βασικά αιτήματα των Κούρδων.
Οι αντιδράσεις των κεμαλιστών κορυφώνονται καθώς είναι εμφανής η απόπειρα του κυβερνώντος AKP να διεμβολίσει την εκλογική βάση του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) που κυριαρχεί σήμερα στις νοτιοανατολικές επαρχίες, εν όψει τον επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
Ο Barzani κατέφθασε με στόχο να δηλώσει την υποστήριξή του προς την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK που προωθεί η ισλαμική κυβέρνηση, με την οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε αγαστή συνεργασία. Πέρα από τις εξαγωγές πετρελαίου που παρακάμπτουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης, τόσο η Άγκυρα όσο και το Αρμπίλ έχουν θορυβηθεί από τις νικηφόρες μάχες του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) στη βορειοανατολική Συρία. Την ίδια στιγμή, το ΡΚΚ παραμένει ακμαίο παρά την αποχώρηση μεγάλου αριθμού μαχητών στο βόρειο Ιράκ:

Στις 15 Νοεμβρίου και ώρα 15:20, φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων της Στρατοχωροφυλακής έπεσε σε ενέδρα ομάδας ανταρτών του ΡΚΚ στην περιοχή του Mardin. Οι Κούρδοι αντάρτες πραγματοποίησαν 100 με 150 βολές τυφεκίων και εκτόξευσαν μία ρουκέτα RPG που δεν βρήκε το στόχο της. Από την επίθεση δεν τραυματίστηκε κανένας Τούρκος στρατιώτης αλλά αχρηστεύθηκε όχημα που δέχθηκε 40 σφαίρες.
Στις 18 Νοεμβρίου, 15μελής ομάδα ανταρτών του PKK πραγματοποίησε καταδρομική επιχείρηση σε εργοτάξιο για τη διάνοιξη του οδικού άξονα Şırnak και Van. Οι Κούρδοι αντάρτες έκαψαν και πέταξαν σε παρακείμενο γκρεμό τα 10 βαρέα οχήματα χωματουργικών εργασιών του εργολάβου με το σκεπτικό ότι το έργο εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς. Οι επιθέσεις Κούρδων ανταρτών σε αντίστοιχα έργα υποδομών έχει ενταθεί το τελευταίο έτος.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...