Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Μέχρι το πρωί οι διαδηλώσεις- συλλήψεις σε Άγκυρα και Εσκισεχίρ.


Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, με κύρια συμμετοχή στην Άγκυρα και στο Εσκισεχίρ.
Στο πάρκο Kuğulu στην Άγκυρα –σύμφωνα με το CNNturk- ομάδα διαδηλωτών που εξέφραζε την υποστήριξή της στην «αντίσταση του λαού», άρχισε να φωνάζει... συνθήματα κάνοντας πορεία από τη λεωφόρο Tunalı Hilmi προς την ‘Κένεντι’ και τοποθέτησαν οδοφράγματα στους δρόμους.
Άρχισαν να πετούν μπουκάλια και ξύλα προς τους αστυνομικούς που τους παρακολουθούσαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας του προειδοποίησαν να διαλυθούν.
Οι τουρκικές δυνάμεις επενέβησαν τότε με τεθωρακισμένα οχήματα. Μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να τα εμποδίσουν, αλλά συνελήφθησαν.
Οι υπόλοιποι κατέφυγαν σε τριγύρω μικρά δρομάκια και οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.
Οι αστυνομικοί μάζεψαν από το πάρκο Kuğulu (πάρκο κύκνων) τα πράγματα των διαδηλωτών, όπως κουβέρτες, καρέκλες, τραπέζια κλπ.
Την ίδια στιγμή διαδηλώσεις γίνονταν και σε πολλά άλλα σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας. Κύριο σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης», «αντίσταση σε όλη τη χώρα».
Διαμαρτυρίες έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στο Εσκισεχίρ, όπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το εμπορικό κέντρο και φώναζαν συνθήματα για την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει την ομάδα των διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.
Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι, ενώ τέσσερις διαδηλωτές- τρεις γυναίκες και ένας δημοσιογράφος- μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο λιπόθυμοι από τα χημικά αέρια των αστυνομικών δυνάμεων.

The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...