Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Κεραμιανά: Τα γεγονότα που σημάδεψαν έναν τόπο!

Τα Κεραμιά είναι μια περιοχή νοτίως της πόλης των Χανίων Κρήτης, στους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων, όπου αποτελούνται από μια ομάδα χωριών που σήμερα ανήκουν -ως δημοτικό διαμέρισμα- στο Δήμο Χανίων.

Κάποτε, γύρω στο τέλος του 18ου αι., έγινε μία μεγάλη ιεροσυλία στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι, βορειο­ανατολικά από τα Χανιά. Πέντε βοσκοί Κεραμιανοί που δούλευαν στο μοναστήρι, έκλεψαν τιμαλφή, δώρα και χρυσία, “θησαυρούς” του μοναστηριού. Μετά την πράξη τους εγκατέλειψαν τη μονή φεύγοντας μαζί με τα κλοπιμαία στα βουνά των Λευκών Ορέων.
Επακολούθησε αφορισμός -κάτι τέτοιο συνηθιζόταν στην εποχή της Τουρκοκρατίας- για αυτούς που διέπραξαν την κλοπή, αλλά και για όσους γνώριζαν και δεν μαρτυρούσαν. Το αποτέλεσμα υπήρξε τρομερό. Όλα τα χωριά της περιοχής Κεραμιών (Παπαδιανά, Λούλος, Πανάγια, Αλετρουβάρι, Κάμπος κλπ.) μαστίζονταν από την κακία των δαιμόνων. Γκρίνιες, καυγάδες, διαλύσεις οικογενειών, δυστυχήματα, εκφοβισμοί, θάνατοι. Τα μεσημέρια φοβόνταν οι άνθρωποι να περάσουν από ρεματιές με πλατάνια. Υπήρχε δε δαιμονική κατοχή πολλών προσώπων. Κάποια περίοδο υπήρχαν σαρανταδύο δαιμονισμένοι! Γίνονταν απίθανα πράγματα. Τα βιβλία παρουσιάζουν το χρονικό με λεπτομέρειες, περιέχοντας παράλληλα και πνευματικές νουθεσίες.
Ο συγγραφέας των βιβλίων, Κωνσταντίνος Αντ. Κωστουράκης, υπηρέτησε ως δάσκαλος στη συγκεκριμένη περιοχή γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’30, όπου και έζησε από κοντά πρόσωπα και γεγονότα του βασανισμένου αυτού τόπου.
Τα βιβλία αυτά έχουν εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια. Μπορείτε όμως να τα προμηθευτείτε σε μορφή pdf από τους παρακάτω συνδέσμους:

Τα Κεραμιανά  (RapidShare)

Τα Κεραμιανά  (EasyBytez)

Ο Αήττητος Ηττάται  (RapidShare)

Ο Αήττητος Ηττάται  (EasyBytez)


http://rwmios.wordpress.com


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...