Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Γιατί άρχισαν οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία. Το τουρκικό ζήτημα απειλεί την τύχη της νέας κυβέρνησης.

Η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από περίπου ένα μήνα και ήδη δημιούργησε δυσαρέσκειες που εκφράστηκαν με μαζικές διαδηλώσεις, απαιτώντας την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου,
σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους φιλοξενώντας άρθρο της ρωσικής εφημερίδας ‘Ισβέστια’.

Αυτή τη φορά, η λαϊκή δυσαρέσκεια προκλήθηκε από την τοποθέτηση του βουλευτή του τουρκικού εθνικού κόμματοςDPS, Ντέλιαν Πεέφσκι, [Τούρκος με εκβουλγαρισμένο όνομα] στη θέση-κλειδί στις δομές της εξουσίας, ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση γρήγορα συνειδητοποίησε το λάθος της, αλλά ήταν πολύ αργά.
Παρά το γεγονός, ότι αμέσως μετά την έναρξη των διαδηλώσεων ο Πεέφσκι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη νέα θέση, η δυσαρέσκεια παρέμεινε και οι διαδηλώσεις του λαού συνεχίστηκαν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κυβέρνηση έκρινε λάθος τους κινδύνους και αγνόησε τις ιστορικές πραγματικότητες, δηλαδή, τη μακροχρόνια εχθρότητα προς τους Τούρκους της Βουλγαρίας.
Ο ορισμός εκπροσώπου του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες σε μια τέτοια θέση, ήταν προφανώς μια απερίσκεπτη κίνηση που προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις και άναψε τα πάθη.

Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος, οι σχέσεις της Βουλγαρίας και της Τουρκίας είναι απολύτως φυσιολογικές, οι Βούλγαροι, παραδοσιακά, βλέπουν τους Τούρκους με καχυποψία και δεν θα ήθελαν να δουν ένα βουλευτή του κόμματος, ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια του σοσιαλισμού στη Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τόντορ Ζίφκοφ, όταν οι βουλγαρικές αρχές είχαν ξεκινήσει μια εκστρατεία για τον βίαιο εκβουλγαρισμό των Τούρκων.

Η τουρκική γλώσσα είχε απαγορευθεί και οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα ονόματά τους και να τα κάνουν βουλγαρικά.

Μετά την πτώση του σοσιαλισμού, η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει το πρόβλημα: στην τουρκική μειονότητα έγιναν πολλές παραχωρήσεις, απέκτησε και το δικαίωμα να δημιουργήσει δικό της κόμμα, το οποίο έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη δύναμη και επηρεάζει άμεσα την πολιτική της Βουλγαρίας, σημειώνει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team


Πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων στη Σόφια: «μαφία πολιτικοί»- « η τύχη του Τσαουσέσκου σας περιμένει».


Διαμαρτυρίες σε όλη τη Βουλγαρία

Ιούνιος 18, 2013.

Για πέμπτη ημέρα οι δυσαρεστημένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στις κεντρικούς λεωφόρους της βουλγαρικής πρωτεύουσας απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’.
Τα συνθήματα ήταν όπως και τα χθεσινά αποκαλώντας τους πολιτικούς ως «Μαφία» και «Βρωμιά».

Σύμφωνα με τη βουλγαρική αστυνομία από την έναρξη της διαμαρτυρίας εννέα άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο 5ο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση.
Μετά από τη συγκέντρωση μπροστά από το κτήριο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι διαμαρτυρόμενοι κατευθύνθηκαν στα γραφεία των κομμάτων του GERB, BSP, DPS και Ataka φωνάζοντας συνθήματα, μερικά από τα οποία ήταν : «Η τύχη του Τσαουσέσκου σας περιμένει», «Γρήγορα εκλογές».
Οι διαμαρτυρόμενοι ήταν ανένδοτοι, παρά την παραίτηση του μεγιστάνα του Τύπου, από τη θέση του διευθυντή κρατικής ασφάλειας, ζητούν τώρα την παραίτηση όλης της κυβέρνησης και τη διενέργεια νέων εκλογών.
Διαμαρτυρίες έγιναν και στις πόλεις Πλοβντίβ, Μπλαγκόεβγκραντ, Σλίβεν, Ντόμπριτς κ.α., σημειώνει το Focus.
The Hellenic Information Team

Βουλγαρία: Πρεσβείες 14 χωρών υποστηρίζουν την gay παρέλαση στη Σόφια

Ιούνιος 18, 2013.

14 πρεσβείες ξένων χωρών εξέδωσαν δήλωση για την υποστήριξη της παρέλασης των ομοφυλόφιλων που προγραμματίζεται για τις 22 Ιουνίου στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια.

Αυτή τη χρονιά οι εκπρόσωποι των ξένων διπλωματικών αποστολών αναγκάζονται να απαντήσουν δημόσια για την υπεράσπιση της παρέλασης των ομοφυλοφίλων.
«Κανείς δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητά του» αναφέρεται στην κονή δήλωση που υπογράφεται από 14 επικεφαλής των πρεσβειών.
«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα δημόσια και τα κρατικά ιδρύματα για την προστασία αυτών των αξιών», λέει το μήνυμα των πρεσβευτών των χωρών: Αυστρίας, Βελγίου, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σερβίας, Νότιας Αφρικής, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ.
Τα προηγούμενα χρόνια στις gay parade της Βουλγαρίας είχαν γίνει βίαια επεισόδια.
Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πριν από μία ημέρα, καταδίκασε τη παρέλαση και ζήτησε από τις αρχές να την καταργήσουν.

The Hellenic Information Team
http://lithosfotos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_796.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...