Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πέρασαν το πρωί της Τρίτης τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα για να απομακρύνουν τους λιγοστούς διαδηλωτές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα επιτόπου. Τις συνόδευαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα με κανόνια νερού.


Η επέμβαση σηματοδοτεί την επιστροφή της αστυνομίας στην πλατεία μετά την απόσυρσή της την προηγούμενη εβδομάδα -και συμπίπτει με την προειδοποίηση του Ερντογάν πως δεν θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.

Η αστυνομία αφαίρεσε τα πανό και τις φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη του "Πολιτιστικού Κέντρου Ατατούρκ" που βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει τη διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί. Πάντως εκατοντάδες διαδηλωτές με αντιασφυξιογόνες μάσκες και πλαστικά κράνη συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν από την πλατεία στο πάρκο, ενώ η αστυνομία έχει παρατάξει τα οχήματα με τις αντλίες νερού γύρω από την πλατεία. Μία ώρα μετά την επέμβαση, τα πνεύματα οξύνθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση δακρυγόνων όταν ομάδα διαδηλωτών πλησίασε τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας

Η επέμβαση της αστυνομίας έρχεται λίγες ώρες μετά από ανακοίνωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη με τους ηγέτες της «Πλατφόρμας του Πάρκου Γκεζί». «Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και εκείνος συμφώνησε να μιλήσει με τους διοργανωτές», δήλωσε ο κ. Αρίντς τη Δευτέρα το απόγευμα, με στόχο, όπως είπε, να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες.

Οπωσδήποτε η μέρα αναμένεται ενδιαφέρουσα στην Κωνσταντινούπολη - θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.


http://www.enkripto.com/2013/06/blog-post_11.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...