Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.


Άγκυρα.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν, αργά το βράδυ χθες, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της τουρκικής πρωτεύουσας.
Για την καταστολή των ταραχών η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού.


Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στο Kuğulu Park, όπου είχαν συγκεντρωθεί νεαροί ακτιβιστές και εκπρόσωποι ΜΚΟ, βουλευτές της αντιπολίτευσης και απλοί πολίτες.

Στην Κωνσταντινούπολη


Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους  στους ακτιβιστές που ήταν ενάντια στην κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στο Gezi park-στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, όπου σήμερα το πρωί, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
 

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου εξελίχθηκε σε οργισμένη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης και ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας – υπολογίζονται σε 4 χιλιάδες οι αστυνομικοί- και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν υπάρχουν δεκάδες τραυματίες.
 

Πολλά άτομα εισήχθηκαν με κατάγματα στο κεφάλι σε διάφορα νοσοκομεία. Σύμφωνα εξάλλου με τη «Διεθνή Αμνηστία», πάνω από 100 άτομα έχουν υποστεί κατάγματα οστών και όταν ανέβηκαν σε μια σκαλωσιά για να προφυλαχθούν από τις επιθέσεις των αστυνομικών, η οποία κατέρρευσε.
Συνελήφθησαν για «προκλητική βία» τουλάχιστον 63 άτομα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους στις πόλεις Σμύρνη, Ικόνιο, Αλικαρνασσό, σε ένδειξη αλληλεγγύης των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ.
Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε βόμβες κρότου, δακρυγόνα και κανόνια νερού, σημειώνει το δημοσίευμα.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...