Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Τα 3/4 των Ισραηλινών δεν επιθυμούν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα παλαιστινιακού κράτους.

Περίπου τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών είναι αντίθετα στην ιδέα να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 74% των ερωτηθέντων αρνείται να γίνει η ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους και προτιμά η πόλη να παραμείνει ενωμένη υπό ισραηλινή κυριαρχία. Μόνο το 15% των Ισραηλινών υποστηρίζει μια διαίρεση της πόλης που σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν θα συνεχίσει να έχει υπό την κυριαρχία του ένα τμήμα της Ιερουσαλήμ.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το 72% των Ισραηλινών αναγνωρίζει ότι η πόλη παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα στους εβραίους και τους 'Αραβες.
Εξάλλου, το 67% των Ισραηλινών υποστηρίζει την ιδέα των δύο κρατών για δύο λαούς, αλλά μόνο το 8% επιθυμεί μια λύση βασισμένη στην επιστροφή στα προ του πολέμου του 1967 σύνορα, όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Η δημοσκόπηση αυτή του Ινστιτούτου Rafi Smith Research Company που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Jerusalem Post πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 46ης επετείου του πολέμου του Ιουνίου του 1967 και της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών, σε 500 ανθρώπους με περιθώριο λάθους 4,5%. Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καταβάλλει προσπάθειες για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει εδώ και τρία χρόνια.
Το Ισραήλ δια του υφυπουργού Εξωτερικών Ζεέβ Ελκίν κατηγόρησε σήμερα τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι αρνείται τις απευθείας διαπραγματεύσεις και ότι προτιμά τις «μονομερείς» ενέργειες.
"Παρά τις πιέσεις που δέχεται, ο Μαχμούντ Αμπάς δε βιάζεται να επαναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, γιατί θεωρεί ότι οι μονομερείς ενέργειες θα τού αποφέρουν περισσότερα οφέλη και ότι έτσι δε θα πληρώσει πολιτικό τίμημα», τόνισε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Ελκίν.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος αναφερόταν στις νέες ενέργειες στις οποίες θα μπορούσαν να προβούν οι Παλαιστίνιοι όπως εκείνη του Νοεμβρίου που επέτρεψε τη χορήγηση στην Παλαιστίνη του καθεστώτος του κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ, παρά την αντίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/06/2013_502644

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...