Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Βυζαντινή Αγιά Σοφιά σε μακέτα πιστό αντίγραφο. (βίντεο)

σχόλιο Γ.Θ : Πίστη, Προσευχή και Μετάνοια και θα ξαναγίνει Βυζαντινή.
Τέτοιες μακέτες θα μας χρειαστούν τότε, στον σωστό καιρό...

Μια μικρή παρατήρηση αποτέλεσε την αφορμή για ένα μεγάλο έργο τέχνης. Το ακριβές ομοίωμα της Αγίας Σοφίας του Ιουστινιανού (537 μ.Χ.) κατασκεύασε ο Σερραίος ζωγράφος Χριστόφορος Μελλίδης To Roadstory.gr επικοινώνησε με τον ίδιο προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το αναμφισβήτητα εντυπωσιακό δημιούργημα.

Κ. Μελλίδη, πως προέκυψε η ιδέα της μακέτας; Είναι η πρώτη με την οποία καταπιάνεστε;

Παρατήρησα σε φωτογραφίες τις Αγίας Σοφίας ότι υπήρχαν οι 4 μιναρέδες και άλλες προσθήκες με τζάμια και διάφορα κτίσματα που έκρυβαν την αρχική αρχιτεκτονική της εκκλησίας. Έτσι, έπειτα από ενδελεχή έρευνα αποφάσισα να κατασκευάσω τη μακέτα και να απεικονίσω τη μορφή της, όπως ακριβώς ήταν πριν την άλωση της Βασιλεύουσας.

Στο παρελθόν έκανα μακέτες από πέτρινα γεφύρια, χωριάτικους φούρνους αλλά και τον καθολικό ναό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών.


Θα ήθελα να αναφέρουμε και ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος της, καθώς και το είδος των υλικών που χρησιμοποιήσατε.

 
Η μακέτα της Αγ. Σοφίας είναι φτιαγμένη υπό κλίμακα 1:50, δηλαδή οι ακριβείς διαστάσεις της είναι ύψος 1,20 μ., μήκος 2,20 μ. και πλάτος 2 μ. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι το ξύλο και ο σίδηρος, ενώ οι παλαιότερες μακέτες μου είναι φτιαγμένες από φυσική πέτρα και άμμο.

Πόσο χρόνο σας πήρε η κατασκευή;

Συνολικά τα σχέδια και η κατασκευή διήρκησαν 12 μήνες.

Πέρα από την ιστορική σημασία, υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για τον οποίο προχωρήσατε σε αυτή την κατασκευή;

Ήθελα να γνωρίζει ο κόσμος την αρχική μορφή του ιερού ναού με το κωδωνοστάσιο που γκρέμισαν οι Οθωμανοί μετά την άλωση της Πόλης. Επομένως, οι λόγοι είναι και εκπαιδευτικοί. Ήδη την έκθεση έχουν επισκεφτεί δεκάδες μαθητές και σπουδαστές της ευρύτερης περιοχής των Σερρών. Η φιλοδοξία μου είναι να εκτεθεί αργότερα μέσα στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ή σε κάποιο Βυζαντινό μουσείο.

Η έκθεση λειτουργεί για το κοινό καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, αλλά και τα απογεύματα της Τρίτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής από τις 6 έως τις 9.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου- 22 Απριλίου 2013

Είσοδος ελεύθερη

Κέντρο Αρχιτεκτονικής και Παράδοσης Σερρών

Εθνικής Αντιστάσεως 40

Τηλ. Επικοινωνίας: 2321-0-27994

Καρασουλτάνη Ζωή Tromaktiko



http://www.newsnow.gr/article/401271/i-agia-sofia-prin-tin-alosi-tis-polis.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...