Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Έκρηξη θρησκευτικής πίστης στην... Κίνα!

Κρατική εφημερίδα της Κίνας - μιας χώρας που επισήμως ακολουθεί τον αθεϊσμό - προτρέπει τους περίπου 100 εκατομμύρια ανοικτά θρησκευόμενους Κινέζους να «απαλλαχθούν από τις προκαταλήψεις τους σχετικά με τις αρρώστιες και το θάνατο».
Η εφημερίδα Study Times, όργανο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, φιλοξενεί συνέντευξη ενός ανώτατου αξιωματούχου, ο οποίος, λίγο-πολύ, ενθαρρύνει τους πιστούς να αποτινάξουν σταδιακά κάθε έννοια θρησκείας από πάνω τους.

«Υπάρχει μια έκρηξη θρησκευτικής πίστης στη χώρα, την οποία αποδίδω στη ανθρώπινη θέληση για ασφάλεια μέσα σε ένα διαρκώς πιο περίπλοκο κόσμο», τονίζει στη συνέντευξη του ο Γουάνγκ Ζουοάν, επικεφαλής της κρατικής Διοίκησης Θρησκευτικών Ζητημάτων. Και προσθέτει ότι «η θρησκεία μπορεί να είναι πηγή καλού στη Κίνα, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως οι πολίτες μας δεν πέφτουν θύματα εξαπάτησης».

«Για ένα κυβερνόν κόμμα που ακολουθεί τον μαρξισμό, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια σωστή οπτική για το κόσμο γύρω τους και να μάθουν να αντιμετωπίζουν επιστημονικά ζητήματα όπως τη γέννηση, το θάνατο, την αρρώστια και τα γηρατειά, καθώς και τις έννοιες της τύχης και της ατυχίας», συμπληρώνει ο Γουάνγκ, καταλήγοντας πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθότι αν αρχίσουμε να παρακινούμε το κόσμο να αποτινάξει το θρήσκευμα του, θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, θα σπρώχνουμε τους πολίτες μας στην αντίθετη κατεύθυνση».

Οι μισοί από τα περίπου 100 εκατομμύρια πιστών είναι Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, ενώ οι υπόλοιποι είναι Βουδιστές ή Ταοϊστές. Ο αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε καθόλου σε συγκεκριμένα ακανθώδη θρησκευτικά θέματα που απασχολούν τη Κίνα, όπως τον Θιβετιανό πνευματικό ηγέτη Δαλάι Λάμα ή τους εννιά εκατομμύρια Ουιγούρους - τουρκμένους μουσουλμάνοι που ζουν στην επαρχία Σινγιάνγκ της δυτικής Κίνας, μιας στρατηγικής σημασίας περιοχή της Κίνας με αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Τον Ιούλιο του 2009 στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ουρούμτσι, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια ανάμεσα στους κινέζους Χαν που αποτελούν την πλειονότητα και στους Ουιγούρους που είναι μειονότητα, κατά τα οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 200 άνθρωποι. Έκτοτε η Κίνα έχει εκτελέσει πολλούς Ουιγούρους τους οποίους κατηγορεί ότι υποκίνησαν τη βία, ενώ έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλεια.
 
Τμήμα ειδήσεων "Το Βήμα"
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=509486

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...