Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η «Αραβική ΄Ανοιξη» χτύπησε την πόρτα της Ιορδανίας

иордания митинг протест арабская весна
Ο βασιλιάς κάλεσε σε διευθέτηση της συριακής κρίσης με ειρηνικό τρόπο και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην τακτοποίηση των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Ιορδανία. Εν τω μεταξύ, στο ίδιο το Βασίλειο ξεσπά μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στις κοσμικές αρχές και τους ισλαμιστές.
Στο Αμάν, πρωτεύουσα της Ιορδανίας πραγματοποιήθηκαν πολυπληθείς διαδηλώσεις κατά της απόφασης του Αμπντάλα Β΄ για τη διάλυση της Βουλής. Ο μονάρχης κατέφυγε σ’αυτό το βήμα, ικανοποιώντας κατά κάποιο βαθμό τις απαιτήσεις της πιο οργανωμένης στο Βασίλειο δύναμης της αντιπολίτευσης - των Αδελφών Μουσουλμάνων. Μετά την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης» οι Αδελφοί άρχισαν να ζητούν μεταρρυθμίσεις, που προνοούν τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον βασιλιά στον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναδεικνύεται από το νικητήριο στις εκλογές κόμμα, αντί να διορίζεται από τον μονάρχη, όπως συμβαίνει τώρα.

 Ο Αμπντάλα Β', κάνοντας ορισμένες υποχωρήσεις ανακοίνωσε ότι η νέα Βουλή θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τους κανόνες, που παρέχουν περισσότερες δυνατότητες στο νικητήριο κόμμα. Αλλά, η Μουσουλμανική Αδελφότητα το πήρε αυτό ως ημίμετρο, και οδήγησε τους υποστηρικτές της στους δρόμους. Ο Ρώσος ανατολιστής Σεργκέι Σεριόγκιτσεφ, σχολιάζοντας την διαμοφωμένη κατάσταση είπε:

- Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, επωφελήθηκαν της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ιορδανία, που προκλήθηκε από την μεγάλη εισροή προσφύγων από τη Συρία και στο φόντο των εξελίξεων στη Λιβύη, την Αίγυπτο και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου και θα δραστηριοποιηθούν οπωσδήποτε.

Προς το παρόν απαιτούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά, όπως γνωρίζουμε, οι εξελίξεις στην
Αίγυπτο επίσης είχαν ξεκινήσει με παρόμοιο τρόπο.

Πρόσφατα ακόμα επικρατούσε η γνώμη ότι η Ιορδανία είναι νησίδα σταθερότητας στην περιοχή. Το Αμάν είχε καλές σχέσεις τόσο με τους Άραβες γείτονές του, όσο και με τις ΗΠΑ. Κάτι περισσότερο.

Η Ιορδανία έγινε ένα από τα δύο αραβικά κράτη, που υπέγραψαν τις Συνθήκες Ειρήνης με το Ισραήλ.
Σε περίπτωση, που στην εξουσία στην Ιορδανία θα έρθουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αυτό θα έχει συνέπειες για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Οι εξελίξεις στην Ιορδανία εκωευρίζουν τους ξένους εταίρους της. Μάλιστα, δεν γίνεται λόγος μόνο για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η ουσία του ζητήματος συνίσταται στο ότι μέχρι τώρα η «Αραβική Άνοιξη» έχει σαρώσει μόνο τα κοσμικά καθεστώτα. Οι διαμαρτυρίες, που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δύναμη στο Βασίλειο στέλνουν ανησυχητικό μήνυμα προς την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Οι ισλαμιστές από καιρό επικρίνουν τα μέλη της για τις υπερβολικά στενές τους σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Μέχρι τώρα το Ριάντ τα κατάφερνε να διαχειρίζεται τις διαμαρτυρίες των υπηκόων του, στρέφοντας την προσοχή τους προς τα έξω, π.χ. προς τη Συρία. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, δεν μπορεί να έχει αιώνια διάρκεια. Πολύ περισσότερο, που η έλλειψη των μεταρρυθμίσεων και η συντηρητικότητα του ηλικιωμένου μονάρχη δημιουργούν συνέχεια νέες προϋποθέσεις για να έρθει η «Αραβική Άνοιξη» και στο κράτος των Σαουδαράβων.
http://greek.ruvr.ru/2012_10_09/90674069/ 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...