Στο περιθώριο των μεγάλων κρατών, οι απέραντες στέππες ήταν ο χώρος των νομάδων. Οι πρωτό-τουρκοι από την Μογγολία και τις εκτάσεις που απλώνονται προς τα Αλτάϊα Όρη και τη λίμνη Μπαλκάς, αποτελούσαν ένα μπερδεμένο εθνολογικό μωσαϊκό.
Οι Κινέζοι αναφέρονται σ'αυτούς τους ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ με λέξεις και εκφράσεις των οποίων οι ρίζες συχνά προερχόνταν από τον κόσμο των ζώων. Αυτά τα ιδεογραφικά υπονοούμενα περιγράφανε τους νομάδες σαν ΣΚΥΛΟ-ανθρώπους, ΠΤΗΝΟ-ανθρώπους ή ΕΝΤΟΜΟ-ανθρώπους. Για του πολιτισμένους λαούς, μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν καν νόμους, μπορούσαν να είναι ανθρώπινα όντα?
"Genghiz khan", by Michel Hoang, London, 1990
Αυτές οι ληστρικές φυλές, που ανήκουν σε μια μεγάλη ποικιλία εθνών. Οι Μογγόλοι, οι Τάταροι, οι Τουρκομάνοι, παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, τόσο ηθικά όσο και φυσιογνωμικά. Πολλοί από αυτούς έχουν αιμοβόρα νοοτροπία και αποπνέουν ιδιότητες όχι λιγότερο άγριες από αυτές των πλέον ΠΡΩΤΟΓΟΝΩΝ ΑΓΡΙΑΝΘΡΩΠΩΝ που ζουν σε άλλα μέρη του κόσμου.
"Captain Mayne-Reid", in "Genghiz Khan", by M. Hoang, London, 1990
Οι τούρκοι της Κεντρικής Ασίας ήταν διάσημοι σαν μεταλλουργοί. απασχολούνταν από τους Ούννους και κατασκεύαζαν τα σπαθιά τους, τα οποία έκαναν τη φυλή αυτή τόσο επικίνδυνη στους Κινέζους της δυναστείας Χαν. Ο Μπουμίν, ο ηγέτης των τούρκων εζήτησε σε γάμο μια πριγκήπισσα των Χουάν-Χουάν (Ούννων). Οι αυθέντες ούννοι απάντησαν ότι καμμία πριγκήπισσά τους δεν μπορούσε να νυμφευθεί έναν "σιδερά σκλάβο" και έδιωξαν τους τούρκους.
"Medieval Warlords', by Tin Newark, Blandford press, Poole, Dorset, 1987
Οι τουρκόφωνες φυλές παραδοσιακά αναφέρονταν στην άρχουσα τάξη ως ΑΚ (Άσπρος) και στα κατώτερα στρώματα σαν ΚΑΡΑ (Μαύρος). π.χ:
Άκ-Κανίτς = Άσπροι Ούνοι
Καρά-Χανίτς = Μαύροι Ούννοι
Άκ-Μπουλγκάρ = Άσπροι Βούλγαροι
Καρά-Μπουλγκάρ = Μαύροι Βούλγαροι
Άκ-Κατζάρ = Άσπροι Χάζαροι
Καρά-Κατζάρ = Μαύροι Χάζαροι κ.ο.κ
"Η λέξη "τούρκος", με την έννοια του "νομάδα", η οποία κάποτε αναφερόνταν με υπερηφάνεια ή φόβο, έγινε μια σχεδόν ΣΙΧΑΜΕΝΗ προσωνυμία, ένα συνώνυμο του πληβείου." (Abu il-Ghazi)
Στον ισλαμικό κόσμο, λιγότερο πολιτισμένοι λαοί ήλθαν στο προσκήνιο, Βέρβεροι στην Ισπανία, τούρκοι στην Ασία. Οι τούρκοι καβαλλάρηδες που ξεχύθηκαν από την Κεντρική Ασία για να καταλάβουν την Ινδία και μετά την Μικρά Ασία και τελικά τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική, ήταν ένα αξιόλογο γκρουπ, στρατιωτικά και πολιτικά. Αλλά, πολιτιστικά, συγκρινόμενοι με τους Άραβες ή τους Πέρσες, ήταν πρωτόγονοι και άξεστοι.
Αργότερα οι ιστορικοί άρχισαν τη χρησιμοποίηση δύο εθνικών ονομασιών και ομιλούν για Ασιάτες μουσουλμάνους ως "τούρκους" ή "Ταρτάρους".
"The Lords of human Kind", by V.G. kierman, Columbia University Press, New York, 1986
Iwn Rwmanos ideografhmata.gr