Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Νταβούτογλου: Πρώτα χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα, μετά ΑΟΖ.Το Καστελόριζο δεν εντάσσεται στις διερευνητικές επαφές – Αυτές αφορούν αποκλειστικά στο Αιγαίο

Γ.Θ :  Το σκοτάδι και η αλλαζονία του τούρκου κορυφώνεται και μαζί ο δοσιλογισμός του ψευτορωμαίικου.
Η πιο σκοτεινή στιγμή είναι λίγο πριν το χάραμα. Θαρσείτε!

Βήμα:
Η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μονομερώς από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή από την Τουρκία.

Οι δύο χώρες θα πρέπει να την οριοθετήσουν κατόπιν συνεννόησης, αφού πρώτα ρυθμίσουν τα ζητήματα των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας.

Αυτό ξεκαθάρισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συζήτησης με έλληνες δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Και σημείωσε παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» ότι το Καστελόριζο δεν εντάσσεται στις διερευνητικές επαφές.

Αυτές αφορούν αποκλειστικά στο Αιγαίο, όπως τουλάχιστον το εννοεί η τουρκική πλευρά που τοποθετεί το νησί στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «έτοιμοι να συζητήσουμε και για το Καστελόριζο, αλλά ως χωριστό θέμα». Δεν παρέλειψε πάντως να υπαινιχθεί ότι η διεθνής νομολογία στο συγκεκριμένο θέμα ευνοεί την Τουρκία ως τη χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, άρα της δίνει ουσιαστικά και το δικαίωμα να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή.

Αναφέρθηκε δε και στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Μπανγκλαντές και Μιανμάρ που ευνοεί τα μάλα τις τουρκικές θέσεις και την οποία είχε αποκαλύψει «Το Βήμα».

Ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που έμεινε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, αν και δεν παρέλειψε να πει ότι ίσως η Αθήνα να θέλει να επανεκτιμήσει τη θέση της.

Πάντως, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί σύντομα, ίσως και εντός του Οκτωβρίου.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα πρέπει να αναμένονται θαύματα διότι η πολιτική συγκυρία είναι ευαίσθητη και στις δύο χώρες.

Η Αθήνα πάντως δίνει έμφαση στην αποτροπή εντάσεων και κρίσεων, κάτι που φάνηκε και από τα όσα είπε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα και ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος ή και κρίσεως» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

πηγή

 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...