Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

"Αυτές οι τεχνολογίες να βγουν στην αγορά γρήγορα, πριν κάποια ξένη εταιρεία διεκδικήσει την πρωτιά, για μια πατέντα 100% αναπτυγμένη στο Αριστοτέλειο"


Νανοτεχολογία σε ρούχα-φορτιστές, μέχρι εύκταμπτες tv made in Greece! 

Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα δούμε στην Ελλάδα: ρούχα που φορτίζουν τις ηλεκτρονικές μας συσκευές (κινητά, ipods, laptops κ.α.), φωτοβολταϊκές τέντες, εύκαμπτες οθόνες τηλεόρασης, στολές για ακραίες θερμοκρασίας, αλλά και νέα «εξειδικευμένα φάρμακα». 

Τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, η καινοτομία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Φυσικού τουΑΠΘ προσφέρει νέες δυνατότητες: ευκαμψία, χαμηλό κόστος, ενεργειακή αυτονομία... 

Ήδη «τρέχουν» 3 ευρωπαϊκά προγράμματα: το Rolemak ύψους 2,74 εκατ. ευρώ, το Υφατρόνικ ύψους 800.000 ευρώ και το Νανοργάνικ ύψους 700.000 ευρώ για την εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας.  

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Στέργιος Λογοθετίδης τονίζει: «Το ζήτημα είναι αυτές οι τεχνολογίες να βγουν στην αγορά γρήγορα, πριν κάποια ξένη εταιρεία διεκδικήσει την πρωτιά, για μια πατέντα 100% αναπτυγμένη στο Αριστοτέλειο».

Όλα βασίζονται στην καινοτομία των Οργανικών Ηλεκτρονικών που ανέπτυξε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.  

Ο κ. Στέργιος Λογοθετίδης απαντά: - Πώς τα GoodNews της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας θα αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο δημόσιο βίο της χώρας; Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα κονδύλια που επενδύονται στην έρευνα σε εθνικό επίπεδο. Τώρα βρίσκονται στο 0,5%, πρέπει άμεσα να ανέβουν στο 3-4%. Πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία και στην ελληνική καινοτομία, οι οποίες μπορούν να δώσουν λύση στην κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική. 
 
 

 Γιατί είναι GoodNews η καινοτομία των οργανικών Ηλεκτρονικών; Διότι ανοίγουν νέο κεφάλαιο στη χρήση και εφαρμογή ηλεκτρονικών, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Τα τελευταία 50 χρόνια επικρατεί η silicon technology, δηλαδή τα ανόργανα ηλεκτρονικά. Εμείς εισάγουμε μια νέα τεχνολογία, τις ενώσεις άνθρακα / υδρογόνου, οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά, παρέχοντας επαναστατικές δυνατότητες. Για παράδειγμα, τα οργανικά ηλεκτρονικά προσφέρουν ευκαμψία, ιδιότητα που δεν διέθεταν τα ανόργανα.

Μερικά από τα πλεονεκτήματά τους: - έχουν εφαρμογές στην καθημερινότητά μας, με στόχο να τη βελτιώσουν και να την απλοποιήσουν - είναι βιοσυμβατά, μπορούν να εφαρμοστούν στο ανθρώπινο σώμα, - έχουν χαμηλό κόστος, - παρέχουν ενεργειακή αυτονομία, - αλλάζουν την αισθητική μας: πέρα από το υλικό και την ευχρηστία εισάγεται ο παράγοντας της καλαισθησίας, - δεν χρειάζονται τεράστια ποσά για την παραγωγή τους, όπως για παράδειγμα απαιτεί η τεχνολογία πυριτίου για την κατασκευή υπολογιστών». 

Σε ποια πεδία μπορούν να εφαρμοστούν τα οργανικά ηλεκτρονικά; - Φωτοβολταϊκά - Φωτισμός / οθόνες LCD - Οργανικά ηλεκτρονικά transistors (τηλεόραση) - Οργανικά LEDS - Κυκλώματα -μπαταρίες- για εκτυπωμένα οργανικά ηλεκτρονικά (organic printed electronics) - Βιοαισθητήρες. Πώς θα τα δούμε στην καθημερινότητά μας; - Ρούχα που θα παρέχουν αυτονομία σε κινητά τηλέφωνα, ipod, laptop, holder καρδιοπαθών κ.α. - Ειδικές στολές για μεγάλη αντοχή σε ακραίες θερμοκασίες. - Εύκαμπτες οθόνες τηλεόρασης, που θα έχουν τη δυνατότητα να στρέφονται σε όλο το χώρο. - Νανοφάρμακα, δηλαδή σκευάσματα που κατευθύνονται στοχευμένα σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού για να τα θεραπεύσουν. - Φωτοβολταϊκές τέντες που θα διοχετεύουν ενέργεια σε μικροσυσκευές του νοικοκυριού. - Ανιχνευτές πυρκαγιάς στα δάση και εντοπισμό βλάβης σε αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα. 

Το πρόγραμμα RoleMak 
 Το ευρωπαϊκό έργο RoleMak (Reinforce Organic Electronics Research Potential in Kentriki Makedonia) βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο του 2011 και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προϋπολογισμό 2.74 εκατομμύρια ευρώ. Στα πλαίσια του έργου το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ συνεργάζεται με 13 φορείς: Πανεπιστήμια, εταιρείες και Ερευνητικά Ινστιτούτα από Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Μεταξύ αυτών και το Εργαστήριο Χημείας του Πανεπιστημίου Πάτρας. Η χρηματοδότηση αυτή έχει στόχο να βελτιώσει τις ερευνητικές δομές του ΑΠΘ στα Οργανικά Ηλεκτρονικά και να ενισχύσει τις συνεργασίες του ΑΠΘ με άλλες ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες. Ακόμα, επιδιώκει να φέρει τα ερευνητικά αποτέλεσμα πιο κοντά στη βιομηχανία, με την εξεύρεση επενδυτών. 

Για το λόγο αυτό, στις 27 Απριλίου θα διοργανωθεί ειδική ημερίδα η οποία θα φέρει σε επαφή δυνητικούς επενδυτές της Μακεδονίας με την καινοτομία που έχει αναπτύξει το εργαστήριο. Όπως αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης: «Το ζητούμενο είναι οι συγκεκριμένες καινοτομίες και οι πιθανές εφαρμογές τους να βγουν στην αγορά το συντομότερο δυνατό, ώστε να αναζωογονήσουν την περιοχή και να προσφέρουν δουλειές σε νέους ανθρώπους». Ας σημειωθεί ότι μετά την πρώτη ημερίδα περίπου 10 εταιρίες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη έδειξαν ενδιαφέρον για τα οργανικά ηλεκτρονικά. Στην επόμενη ημερίδα υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν 80-100 ελληνικές εταιρείες. 

Παράλληλα, ήδη «τρέχουν» δύο προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, τα οποία αναμένεται να αποδώσουν καρπούς μέσα σε περίπου 2 χρόνια. Υφατρόνικ: «έξυπνα» υφάσματα με ενεργειακή αυτονομία Τσάντες που θα φορτίζουν ηλεκτρονικές συσκευές, μπλουζάκια για το καλοκαίρι με ενσωματωμένο αντιηλιακό και αντικουνουπικό, σκηνές και τεντόπανα με φωτοβολταϊκά και ενεργειακή αυτονομία, στολές που θα διατηρούν το σώμα σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας κ.ά. αναμένεται να βγουν στην παραγωγή μέσα στα επόμενα 2 χρόνια και στη συνέχεια να διατεθούν και στις ξένες αγορές.

Άλλες εφαρμογές των «έξυπνων υφασμάτων» είναι οι τέντες στα μπαλκόνια των σπιτιών, που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένες στο ηλιακό φως και θα μπορούσαν να διοχετεύουν ενέργεια σε μικροσυσκευές του νοικοκυριού (τηλεόραση, ραδιόφωνο, μίξερ, ηλεκτρική σκούπα κ.α.). «Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να αναζωογονήσει την κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα», αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης. Ήδη 4 γνωστές ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο Υφατρόνικ: η εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ η ΕΤΑΚΕΙ (Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης και Ινών) η Ελληνική Υφαντουργία και η εταιρεία παραγωγής ένδυσης και μέσων ατομικής προστασίας Κώστας Σιαμίδης Α.Ε. Το έργο, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό περί τα 800.000 ευρώ. 

ΝανΟργάνικ: 
Φωτοβολταϊκά νέας γενιάς Εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά νέας γενιάς, καθώς και εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, σε αισθητήρες φωτός, θερμοκρασίας, πίεσης κ.α. Σύμφωνα με το διδάκτορα ερευνητή του τμήματος Φυσικής Αργύρη Λασκαράκη: «Οι αισθητήρες θα προειδοποιούν για την ύπαρξη πυρκαγιάς στα δάση ή για την αύξηση θερμοκρασίας σε πλοία, αεροπλάνα και αυτοκίνητα». Οι αισθητήρες, φυσικά, θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι, αφού θα φέρουν εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.

Στο ΝανΟργάνικ συμμετέχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Πατρών, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του ΙΤΕ από την Πάτρα, η εταιρεία ανάπτυξης καινοτόμων νέων υλικών και συστημάτων για προϊόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Advent (Advanced Energy Technologies SA έδρα Πάτρα) και η εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ (με έδρα την Αλεξανδρούπολη). 
 
 
Το βιογραφικό του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Στέργιου Λογοθετίδη: Ο Στέργιος Λογοθετίδης ίδρυσε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, και είναι υπεύθυνος, στο ερευνητικό Εργαστήριο Λεπτών Υμενίων - Νανοσυστημάτων & Νανομετρολογίας - LTFN. Το LTFN εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια με σύγχρονο εξοπλισμό και ερευνητικά αποτελέσματα στο πεδίο του, αποτελεί έναν ισχυρό πόλο έρευνας και καινοτομίας στο ΑΠΘ. Aπό το 1999 έχει οργανώσει μια σειρά από ημερίδες με θέματα που σχετίζονται με τη Διεπιστημονικότητα, τις νέες τάσεις στα πεδία των Νανοεπιστημών & Νανοτεχνολογιών, τα Υλικά – Διεργασίες – Μετρολογία & Νέες Τεχνολογίες, και τους μηχανισμούς Αξιοποίησης Διάχυσης & Μεταφοράς των αποτελεσμάτων και επιτευγμάτων της Έρευνας. Είναι Συντονιστής & Επιστημονικός Υπεύθυνος σε περισσότερα από 40 Επιστημονικά Ερευνητικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, διοργανώνει τη Διεθνή Έκθεση Νανοτεχνολογίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τις εξελίξεις στα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται. 
 To βιογραφικό του κ. Λογοθετίδη: http://kinisi.physics.auth.gr/logothetidis_cv.pdf 
 και σχετικές πληροφορίες στο : http://logothetidis.wordpress.com/ http://www.nanotexnology.com/ http://ltfn.physics.auth.gr/ http://www.rolemak.eu/ Good News  

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...