Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε: "Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση" και είπε στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάς!»

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα συνεχίσει να προσφέρει στην παγκόσμια κληρονομιά, εξέφρασε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης που διοργανώνει στη δημαρχιακή κατοικία, για να τιμήσει την εθνική επέτειο του Ελληνισμού της 25ης Μαρτίου. 
Ο κ. Μπλούμπεργκ, μιλώντας μπροστά σε εκατοντάδες προσκεκλημένους του, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Αθήνα κατά τη διάρκεια...
των Ολυμπιακών Αγώνων και εξήρε την «τεράστια συμβολή» της Ελλάδας στη Δημοκρατία, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και τη φιλοσοφία. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επισήμανε επίσης τη «δημιουργική συμμετοχή» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην ανάπτυξη και πρόοδο της πόλης τους, σημειώνοντας τη «στενή συνεργασία» που έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.  
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επέδωσε διακήρυξη στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Ηλία Τσεκερίδη, για την Ελληνική Ανεξαρτησία και για τους εορτασμούς που θα γίνουν στο «Μεγάλο Μήλο», με αποκορύφωμα την ελληνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, την ερχόμενη Κυριακή, υπογραμμίζοντας ότι και φέτος θα παρελάσει ως «ένδειξη ευγνωμοσύνης» προς τη χώρα που δίδαξε τις δημοκρατικές αξίες, αναφωνώντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς!».
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ευχαρίστησε τον κ. Μπλούμπεργκ για τη «σημαντική βοήθειά του», ώστε να ληφθεί οριστική απόφαση για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», που είχε καταστραφεί από την πτώση των δίδυμων πύργων κατά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. 
Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μίλησε και για τις «σημερινές αρνητικές εξελίξεις» στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά». 
Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα. Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στον «τίμιο αγώνα» των Ελλήνων για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια, επισημαίνοντας τα «διαχρονικά μηνύματα» εκείνης της επανάστασης, καθώς και στη φιλία και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Η κ. Σοφιανού τόνισε ιδιαίτερα ότι ο ίδιος κατακτητής που στέρησε για 400 χρόνια την ελευθερία της Ελλάδας κατέχει για 38 χρόνια το 37% του κυπριακού εδάφους, τονίζοντας ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε παραμένουν ζωντανά τα μηνύματα ενάντια σε πολιτικές και πρακτικές που στηρίζουν γενοκτονίες, ολοκαυτώματα και παράνομες κατοχές. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβεις Αναστάσης Μητσιάλης και Μηνάς Χατζημιχαήλ, αντίστοιχα. Μετά τις ομιλίες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας παιδιά του ημερήσιου σχολείου του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας.  

Παρέλαση στη Φιλαδέλφεια 

Στο μεταξύ, με την παρέλαση στη Φιλαδέλφεια την περασμένη Κυριακή ξεκίνησε σε πόλεις των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βοστώνη, Ντιτρόιτ) η πραγματοποίηση των ελληνικών παρελάσεων για να τιμηθεί η 25η Μαρτίου.
  Στην παρέλαση της Φιλαδέλφειας συμμετείχαν 15 κοινότητες, 12 άρματα και περίπου 30 σύλλογοι και αδελφότητες της ευρύτερης περιοχής και ηγούνταν ομογενείς παλαίμαχοι πολεμιστές, καθώς και άτομα που κρατούσαν τις εικόνες δύο κοινοτήτων του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τα λάβαρα της Αγίας Λαύρας και των Αρκάδων «Γέρος του Μοριά». Φετινός τελετάρχης ήταν ο επιχειρηματίας δρ Σπύρος Σπυρέας και επίτιμος τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νίκος Λαρυγκάκης. Μεταξύ των παρελαυνόντων ήταν ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας Μάικλ Νάτερ, ο ομογενής ομοσπονδιακός βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, ο στρατιωτικός ακόλουθος Ταξιάρχης Σαρδέλλης, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Τζον Γροσομανίδης, ο δικαστής Σπύρος Άγγελος και η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Ντελαγουέαρ, η οποία έχει την ευθύνη διοργάνωσης της παρέλασης.  

 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...