Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Κόλιανδρος: Μοναδικά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία

Ο κόλιανδρος είναι βότανο που μοιάζει με τον μαϊντανό, αλλά έχει διαφορετικό άρωμα. Συνήθως χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα για να ενισχύσει τη γεύση των φαγητών.

Σε κάποιους δεν αρέσει λόγω της δυσάρεστης επίγευσής του, είναι όμως πλούσιος σε μικροθρεπτικά συστατικά, ενώσεις και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση του άγχους, ρυθμίζουν τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος και προλαμβάνουν τον καρκίνο.

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την τακτική κατανάλωση κόλιανδρου:

– Μειώνει το άγχος:

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Indian Journal of Pharmacology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κόλιανδρος χαλαρώνει τα νεύρα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Οι κατασταλτικές ιδιότητες του εκχυλίσματος του φυτού βρέθηκε ότι είναι ανάλογες με αυτές των βενζοδιαζεπινών. Ενώ η λήψη φαρμάκων συνδέεται όμως με παρενέργειες, όπως ψευδαισθήσεις, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, σύγχυση, επιθετικότητα, διέγερση, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα μνήμης, ο κόλιανδρος δεν προκαλεί καμία παρενέργεια.

– Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου:

Μελέτη σε πειραματόζωα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Food Sciences, διαπίστωσε ότι ο κόλιανδρος μειώνει τα επίπεδα σακχάρου. Στα πειραματόζωα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, χορηγήθηκε κόλιανδρος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βελτιώθηκε η λειτουργία του ήπατος και εξισορρόπησαν τα επίπεδα σακχάρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση του μίσχου και των φύλλων κόλιανδρου (π.χ. στις σαλάτες) ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου και ωφελεί τη συνολική υγεία.

– Αποτρέπει το οξειδωτικό στρες:

Το οξειδωτικό στρες προκαλεί καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις. Ο κόλιανδρος περιέχει κουερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δράση των ελευθέρων ριζών.

– Ωφελεί την υγεία της καρδιάς:

Μελέτη, επίσης σε ζώα, επιβεβαίωσε ότι ο κόλιανδρος ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Food and Chemical Toxicology κατέδειξε ότι οι πολυφαινόλες και άλλα καρδιοπροστατευτικά συστατικά του φυτού, προλαμβάνουν την οξειδωτική φθορά που συνδέεται με την καρδιακή νόσο.

– Προστατεύει από τις τροφικές δηλητηριάσεις και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού:

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Food Microbiology διαπίστωσε ότι ο κόλιανδρος προστατεύει από μολύνσεις και απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες εξοντώνουν τους επιβλαβείς οργανισμούς από τα τρόφιμα και το νερό, αποτρέποντας την τροφική δηλητηρίαση. Η ανάπτυξη βακτηρίων, το σεξ, ο διαβήτης και η κακή υγιεινή προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού. Οι αντιβακτηριδιακές ενώσεις του κόλιανδρου εμποδίζουν τα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα. Αυτός είναι ο λόγος που προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού και / ή ανακουφίζει τα συμπτώματά τους.

Πηγή: Medical Daily

onmed

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...