Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ο Πάπας Ρώμης διόρισε καρδινάλιο ένα Αφροαμερικανό, που υποστηρίζει την LGBT κοινότητα


Στο αξίωμα του καρδιναλίου θα προαχθεί στο τέλος του Νοεμβρίου, ο 72χρονος Ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος Ουίλτον Γκρέγκορι, ο οποίος αναδείχθηκε ο πρώτος στην ιστορία Αφροαμερικανός καρδινάλιος.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε την Κυριακή, στις 15 Οκτωβρίου 2020, τον διορισμό 13 νέων καρδιναλίων, μεταξύ των οποίων και ο μαύρος αρχιεπίσκοπος Ουάσιγκτον Ουίλτον Γκρέγκορι. Τη σχετική είδηση μετέδωσε η εφημερίδα The Washington.

Ο ίδιος, όπως και οι λοιποί εκλεγέντες, στις 28 Νοεμβρίου θα προαχθούν στο αξίωμα του καρδιναλίου, ενώ στη συνέχεια, ο Γκρέγκορι, ως μέλος, θα ενταχθεί στο Κολλέγιο των καρδιναλίων και τα επόμενα οχτώ χρόνια θα έχει δικαίωμα ψήφου κατά τις εκλογές του επόμενου Πάπα.

Ο Ουίλτον Γκρέγκορι δεν είναι ο πρώτος μαύρος καρδινάλιος, αλλά παλαιότερα αυτόν τον τίτλο ελάμβαναν μόνον οι εκπρόσωποι της Αφρικής.

Ως Αρχιεπίσκοπος Ουάσιγκτον αναδείχθηκε το 2019 και είχε ως αποστολή την επαναφορά της εμπιστοσύνης της Ρωμαιοκαθολικής κοινότητας, η οποία εμπιστοσύνη είχε κλονισθεί σοβαρά από τα σκάνδαλα παιδοφιλίας, στα οποία ενεπλάκησαν οι δύο προκάτοχοί του.

Μέχρι τότε, ο Γκρέγκορι επί μια και πλέον δεκαετία διατέλεσε αρχιεπίσκοπος Ατλάντα, όπου απέκτησε τη φήμη «προοδευτικού» κληρικού, ο οποίος στηρίζει ενεργώς την LGBT κοινότητα.

Εν μέσω της κινήσεως διαμαρτυρίας Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»), που εξελίχθηκε στις ΗΠΑ, ο Γκρέγκορι καταδίκασε επανειλημμένα τη ρητορική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον Λευκό Οίκο για την επιδείνωση του διχασμού μέσα στην κοινωνία.

Νωρίτερα ο Πάπας Φραγκίσκος είχε κάνει έκκληση για νομιμοποίηση των πολιτικών ομοφυλοφιλικών γάμων.

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ

ΕΟΔ - Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων
https://gr.pravoslavie.ru/134878.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...