Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Aλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού: Ρωσικά στρατεύματα στο Αρτσάχ - Εικόνα-ντοκουμέντο

Τι αναφέρουν Αρμένιοι και Βρετανοί δημοσιογράφοι

Η Ρωσία ετοιμάζεται να εμπλακεί στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με την Τουρκία να είναι η χώρα η οποία πυροδότησε την σύγκρουση.

Η Άγκυρα με τα μαχητικά της, με στρατιώτες και με UAV, συμμετέχει ενεργά στην σύγκρουση, μόνο που αυτή την φορά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Μόσχα.
Έστειλαν ενισχύσεις οι Ρώσοι;

Ρωσικά στρατεύματα εντοπίστηκαν στα βουνά στην περιοχή Goris στο Artsakh. Αυτό αναφέρθηκε από τον Βρετανό δημοσιογράφο Emile Ghessen, που κάνει ρεπορτάζ στην περιοχή.

Δείτε την εικόνα που ανέβασε ο δημοσιογράφος

Τι αναφέρουν ρωσικές πηγές για την τουρκική εμπλοκή

Ο κύριος ρόλος της Άγκυρας στην συμμετοχή της στην αντιπαράθεση μεταξύ Μπακού και Ερεβάν είναι πλέον αναμφισβήτητος και θα προκαλέσει πολύ σύντομα την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας όπως έγινες στην Συρία.

Ταυτόχρονα, ο κύριος στόχος της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ γίνεται ολοένα και πιο προφανής, δυσκολεύοντας τα δύο μέρη ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ η πολεμική σύγκρουση μπορεί να μετατραπεί σε έναν πόλεμο μεγάλης διαρκείας, αναφέρει το ρωσικό ΜΜΕ topcor.

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Άγκυρας στις προσπάθειες της Μόσχας για επίτευξη εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος ηγέτης όμως, έδωσε και ένα τελεσίγραφο στον Ρώσο ομόλογό του, δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να είναι η «τελική διευθέτηση» της μακροπρόθεσμης εδαφικής διαμάχης μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού.

Τούρκοι και Αζέροι έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι η μόνη αποδεκτή λύση για τον εαυτό τους είναι η πλήρης αποχώρηση των Αρμενίων από την περιοχή και όμως που δεν αποδέχονται οι Ρώσοι.

Άγκυρα και Μπακού, ακόμη και πριν από την έναρξη της «πολεμικής επιχείρησης» στην περιοχή στα τέλη Σεπτεμβρίου, έδειξαν ξεκάθαρα τι εννοούν αναφέροντας «τελική διευθέτηση».

Τον Ιούλιο, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και μέρος των τουρκικών δυνάμεων παρέμεινε στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Μόσχα δεσμεύεται με το Ερεβάν από υποχρεώσεις στο πλαίσιο του οργανισμού των χωρών CSTO και σε περίπτωση πραγματικής απειλής για την Αρμενία, η Ρωσία θα αναγκαστεί να επέμβει στρατιωτικά. Μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα σήμαινε αμέσως ότι Ρωσία και Τουρκία θα συγκρούονταν στρατιωτικά.

Υπάρχουν φόβοι ότι ένα τέτοιο σενάριο ταιριάζει στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα υπέστη οδυνηρή ήττα από τη Μόσχα στη Συρία.

Τα σχέδια της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ για αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό έχουν καταστραφεί εντελώς από τη Ρωσία. Επομένως, η επιδείνωση της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να είναι και ένα είδος εκδίκησης του Ερντογάν για την ταπείνωση που υπέστη στο συριακό έδαφφος.

Πληροφορίες φέρουν όμως και την Ρωσία να επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην Άγκυρα ότι έχει πλησιάσει πάρα πολύ ατην «κατακόκκινη γραμμή της.»

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...