Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Στα άκρα η σύγκρουση Ευρωχούντας - Ιταλίας! – Η Κομισιόν απέρριψε τον Ιταλικό προϋπολογισμό – Σαλβίνι: «Δεν υποχωρούμε, να σέβεστε τους Ιταλούς»


Στην απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 προχώρησε η Κομισιόν, όπως αναμενόταν, προτείνοντας την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού χρέους, εξέλιξη η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

«Η ανάλυσή μας προβλέπει ότι δεν τηρείται το κριτήριο για το χρέος. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού χρέους», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάλυσή της για το ιταλικό χρέος.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για υψηλό ρίσκο μη συμμόρφωσης του ιταλικού προϋπολογισμού με τους κανονισμούς.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Valdis Dombrovskis χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση και δικαιολογημένη την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού χρέους.

Σε μια πρώτη αντίδραση από την ιταλική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού και θα συζητήσει το θέμα με τον Juncker το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Ο Matteo Salvini δήλωσε ότι θα υπάρξει ένας πολιτισμένος διάλογος με τις Βρυξέλλες, αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην πορεία που έχει χαράξει.

Salvini: Δεν τα βάζω με την Ευρώπη, ζητώ σεβασμό για τον ιταλικό λαό – Δεν πάμε σε σύγκρουση

Δεν τα βάζω με την Ευρώπη.

Αυτό που ζητώ είναι σεβασμός για τον ιταλικό λαό» ήταν η πρώτη αντίδραση του αντιπροέδρου και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini στην ανακοίνωση πως η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 και πως ενεργοποιεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.

«Στις Βρυξέλλες είναι γραφομανείς. Περνούν πολύ χρόνο να γράφουν επιστολές, κάτι που δεν έκαναν όταν υπήρχαν προϋπολογισμοί που έβλαπταν την χώρα. Δεν τα βάζω με την Ευρώπη. Αυτό που ζητώ είναι σεβασμός στον ιταλικό λαό. Δεν πηγαίνουμε για σύγκρουση αλλά για αντιπαράθεση θέσεων» είπε ο Salvini κατά την παρέμβαση του σε συνέδριο στη Ρώμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Corriere della Sera, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει μια πλήρη εξήγηση των στόχων της και των παραμέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό χωρίς να υπάρχει πρόθεση τροποποιήσεων.

Όπως αναφέρεται ο Conte θα επιχειρήσει να εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker το που στοχεύει ο ιταλικός προϋπολογισμός κρατώντας αποστάσεις από τα νούμερα, τα οποία κατά τη Ρώμη, «βγαίνουν» απόλυτα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ιταλών οικονομολόγων.
Οι κρίσιμοι τρεις μήνες για την Ιταλία και την ΕΕ

Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα κρίνουν τις εξελίξεις όσον αφορά το οικονομικό μέλλον της Ιταλίας μέσα στην ΕΕ.

26- 30 Νοεμβρίου: Θα εγκριθεί από τις χώρες της ευρωζώνης η πρόταση της Κομισιόν. Η προθεσμία είναι έως τις 5 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα η Κομισιόν μπορεί να ξεκινήσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων.

3 Δεκεμβρίου: Συνεδριάζουν στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εκεί, η Ελλάδα θα πάρει το επίσημο ναι για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Όμως, το θέμα δεν θα είναι η Ελλάδα αλλά η Ιταλία. Εάν η Κομισιόν έχει ήδη προβεί στη σύσταση για διαδικασία κυρώσεων, το Eurogroup θα μπορούσε να την υιοθετήσει επισήμως.

13- 14 Δεκεμβρίου: Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Το πιθανότερο είναι να δοθεί στη Ρώμη μία τρίμηνη προθεσμία να διορθώσει τις αποκλίσεις της από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ενδεχομένη απροθυμία της ιταλικής πλευράς να συμμορφωθεί θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμου ές και 0,5% του ΑΕΠ, μαχαίρι δισεκατομμυρίων ευρώ στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, των οποίων η Ιταλία πέρυσι ήταν ο κορυφαίος δικαιούχος και υπαγωγή σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...