Λίγοι γνωρίζουν πως ήταν οι σημαίες και λάβαρα της Επανάστασης του 1821 απ’ όλη την Ελλάδα.
Χρησιμοποιήθηκε στο ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου το 1866. Ανήκε στον οπλαρχηγό Γεώργιο Δασκαλάκη. Φέρει το σταυρόμε το ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ και τα αρχικά Κ(Κρήτη), Ε(Ενωση), Ε(Ελευθερία) ή θ(θάνατος).
Σημαία της Υδρας , με τον σταυρό και το φίδι . Οι νησιώτες παρομοίαζαν το φίδι με τους Τούρκους που τρώει τα «αυγά» του γένους.
Μάλιστα πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι η κάθε περιοχή είχε ξεχωριστό λάβαρο. Ο παρακάτω χάρτης μας δίνει μια πολύ καλή ιδέα των σημαιών που είχαν οι Έλληνες επαναστάτες σε όλο τον ελληνικό χώρο.
Ανδρέα Λόντου κατά τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης. Με αυτή κατέλαβε το φρούριο της Πάτρας στις 21 Μαρτίου 1821. Αργότερα ευλογήθηκε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Ήταν η σημαία του Γεώργιου Σαχτούρη . Συνήθως στα νησιά του Αιγαίου οι σημαίες έμοιαζαν αρκετά μεταξύ τους και έφεραν σύμβολα και χαρακτηριστικά επηρεασμένα από την «Φιλική εταιρεία» .
Αλλη μία σημαία που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια της επανάστασης . Η σημαία του Δημήτριου Πλαπούτα . Κλασσική άσπρη με τον γαλάζιο σταυρό και τα αρχικά του «Ιησούς Χριστός Νικά» .
Σημαία των Σπετσών. Σταυρός για την χριστιανοσύνη, ανεστραμμένη ημισέληνος για τον ισλαμισμό και την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , δόρυ για την Ελληνική δύναμη και άγκυρα για την επιμονή του αγώνα….
Σημαία της Μάνης. Χρησιμοποιούσαν την λέξη «ΝΙΚΗ» και όχι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» γιατί ως γνωστό η Μάνη ήταν πάντα ελεύθερη.
Την χρησιμοποιούσαν οι Κολοκοτρωναίοι από τον 18ο αιώνα . Από το 1806 και ο θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα ως σύμβολο – σημαία .
Σχεδίασμα της επαναστατικής σημαίας του Πηλίου (Ο σταυρός δείχνει την επικράτηση των ορθοδόξων παντού, ο ήλιος πάνω του φανερώνει τον "ήλιο της δικαιοσύνης"