Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Βλαστημούσαμε το Θεό και την Παναγιά: Μήπως γι' αυτό ηττηθήκαμε το 1922;

σχόλιο Γ.Θ : Δεν είναι σοφό να ρίχνουμε τις ευθύνες πάντα στους άλλους. Δεν έφταιγε μόνο ο τότε βασιλιάς της Πατρίδας μας. Ο λάος έχει πάντα την δική του ευθύνη. Η αμαρτία και ο εγωισμός μας έφερε τα δεινά του 1204, του 1453, του 1922. Είχαμε φτάσει κοντά σε ένα όνειρο αιώνων και ο διαμελισμός της τουρκίας είχε αποφασιστεί. Η Κωνσταντινούπολη θα ήταν ουδέτερη διεθνής ζώνη με τους Ρωμιούς να είναι οι αδιαφιλονίκητοι κυρίαρχοι. Η Σμύρνη και η Θράκη ήταν Ελλάδα και η θρυλική Αγιά Σοφιά λειτουργούνταν ξανά μετά από αιώνες από τον ατρόμητο Κρητικό παπά.
Πως έγινε αυτή η ανατροπή και τα χάσαμε όλα;
Διαβάστε τι είχε πει ο ανεπανάληπτος Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης και προσέξτε μην την ξαναπατήσουμε στις μέρες μας και αντί για ανάκτηση της Πόλης χάσουμε την Πατρίδα μας.

Του μακαριστού Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη
 
Ήμουν μικρό παιδάκι στο χωριό μου, που τότε είχε πολλούς κατοίκους, 3.000 ανθρώπους - και τώρα πια δεν έχει ούτε 400. Οι γονείς μας κι όλοι οι μεγαλύτεροι είχαν πάει στον πόλεμο της Μικράς Ασίας. Πολέμησαν με ανδρεία έφτασαν μέχρι την Άγκυρα. Αλλά μετά, καταστροφή! Απ’ τους 200 που είχαν φύγει από το χωριό μας, μόνο 30 επέστρεψαν. Δυστυχία… Κλαίγαμε, όλο το χωριό θρηνούσε για τους σκοτωμένους και τους αιχμαλώτους· μια βδομάδα δε φάγαμε, ψωμί δε βάλαμε στο στόμα. Κάθισαν έξω από την εκκλησία οι στρατιώτες με τα κουρελιασμένα ρούχα τους, ξυπόλητοι, με τα πόδια τους πρισμένα, τα μάτια κόκκινα, κλαμένοι. 

Και ρωτούσαν οι γέροι·  -Ρε παιδιά, πώς το πάθαμε; γιατί αυτή η συμφορά; 
Ο ένας έλεγε·  -Φταίνε οι Ρώσοι. Ο άλλος έλεγε·  -Φταίνε οι Άγγλοι. Άλλοι έλεγαν·  -Φταίνε οι Ιταλοί… 
Ένας λοχίας, που πολεμώντας έφτασε ως την Άγκυρα κι είχε αριστεία ανδρείας, λέει·  -Παιδιά, δε φταίνε ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Άγγλοι…. Εμείς φταίμε· από την ώρα που πατήσαμε στη Σμύρνη μέχρι που φθάσαμε στην Άγκυρα, βλαστημούσαμε το Θεό και την Παναγιά! Μας έφαγαν οι βλαστήμιες….

Στην πραγματικότητα μας άξιζαν ακόμη μεγαλύτερες τιμωρίες. Αν ήθελε ο Θεός, έλεγε στον ήλιο, Φύγε μακριά, να γίνη η γη κρύσταλλο· ή, Ζύγωσε στη γη, να την κάνεις κάρβουνο. Μας ανέχεται η άπειρος αγάπη του. Κανείς δε μας αγαπάει όπως ο Χριστός.
* * *


Τα δαιμόνια, αγαπητοί μου, δεν τολμούν να πουν λόγο κακό για τον Κύριο, τρέμουν. Κι ο άνθρωπος τι κάνει; Βλαστημάει· ανοίγει το στόμα του και βγάζει φαρμάκι, λάσπη, ακαθαρσία. Βλαστημάει τα θεία· το Θεό, το Χριστό, την Παναγία, το σταυρό, τους αγίους, τα καντήλια, τις
κολυμπήθρες, τα πάντα. Ο άνθρωπος γίνεται χειρότερος κι από το διάβολο. Γιατί ο διάβολος πολλά κάνει, αλλά ένα αμάρτημα δεν το κάνει· στα τόσες χιλιάδες χρόνια της ηλικίας του ως τώρα, δε βλαστημάει. Τρέμει.

* * *

Δεν είμαι προφήτης, αδέλφια μου, είμαι αμαρτωλός σαν εσάς· αλλά φοβάμαι. Σας το λέω και γράψτε το. Εάν δεν ληφθούν μέτρα να πάψη η βλαστήμια στα γιαπιά, στα σχολειά, στα μαγαζιά, στα καράβια, στο στρατό, παντού, εάν δεν ληφθούν δρακόντεια μέτρα ώστε το όνομα του Χριστού μας να είνε σεβαστό και άγιο, καμμιά νύχτα θα γίνη κανένας σεισμός χειρότερος από τους προηγουμένους, και δεν θα μείνη «λίθος επί λίθον» (πρβλ. Ματθ. 24, 2) επάνω στην αμαρτωλή αυτή γη, που δεν υπάρχει ούτε ένας να διεκδικήση την τιμή του ονόματος του Θεού!
 

Γι’ αυτό, αδελφοί μου, να προσπαθήσουμε να εξαλειφθή η βλαστήμια, και μέρα-νύχτα να ευχαριστουμε και να δοξάζουμε το Θεό, που είνε αγάπη, αγάπη μεγάλη και απέραντος. Δόξα στο Θεό· δόξα στην αγία Τριάδα, στον Πατέρα και στον Υιό και στο άγιο Πνεύμα, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.
† επίσκοπος Αυγουστίνος

http://antiparakmi.blogspot.com/2013/03/1922.html
http://www.impantokratoros.gr/7313C2E6.el.aspx

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...