Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Η ανασκαφή συνεχίζεται – Αναζητούν κι άλλες άγνωστες αίθουσες.

Σημαντικές αποκαλύψεις για την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών...
στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.
Ο Κώστας Τασούλας αποκάλυψε ότι στα επιστύλια που είχαν βρεθεί πίσω από τις Καρυάτιδες, εντοπίστηκαν ανθρώπινες παραστάσεις. Μάλιστα, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ.
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στις ανθρώπινες παραστάσεις και στον καθαρισμό των επιστυλίων για να τονίσει ότι η όλη διαδικασία είναι αργή και απαιτεί υπομονή.
«Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος θέλησε να πει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κρύβουν κάτι, απλώς οι αποκαλύψεις γίνονται έτσι και αλλιώς με αργούς ρυθμούς.
Από την Αμφίπολη ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας επισήμανε πόσο σημαντικό είναι το μνημείο για τους Έλληνες – στην παρούσα δύσκολη συγκυρία – αλλά και για όλο τον κόσμο.
Τόνισε, ότι η χρηματοδότηση της συνέχειας των ανασκαφών όσο και των εργασιών συντήρησης είναι εξασφαλισμένη.
«Η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής. Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και αναζητούνται και άλλα οικοδομήματα».

Τελείωσε η πρώτη φάση των ανασκαφών

«Τώρα προέχει η γεωφυσική έρευνα και η συντήρηση των ευρημάτων» δήλωσε ο κ. Τασούλας ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν και νέα ευρήματα.
Ο Υπουργός κ.Τασούλας επισήμανε ότι πρόκειται για μια φάση της ανασκαφής που τελείωσε και μία άλλη, η οποία ξεκινάει με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα στην Αμφίπολη.
Οι φάσεις της διαδικασίας είναι άλλωστε και αυτές που προβλέπονται από το νόμο. Η πρώτη είναι η σωστική διαδικασία, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης.
Αυτή είναι η φάση που τελειώνει, για την οποία θα ενημερωθούμε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την κυρία Παναγιωταρέα στην Αθήνα σε μια εβδομάδα, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων. Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσικής διασκόπησης του τύμβου.
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στο χρονικό διάγραμμα που έχουν για να γίνει το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη επισκέψιμο.
Ο ίδιος δήλωσε, «Πρώτα θα γίνει επισκέψιμο το ταφικό μνημείο στην επιστημονική κοινότητα και τους δημοσιογράφους κάτι που αναμένεται να γίνει σε λίγους μήνες από τώρα και στην συνέχεια θα ανοιχτεί προς το κοινό που αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει σε κάποια χρόνια από τώρα».
Ο κ. Τασούλας ανέφερε επίσης ότι την έρευνα και την εξέταση του σκελετού θα αναλάβουν Έλληνες επιστήμονες.

Εργασίες αντιστήριξης του ταφικού μνημείου

Ο κύριος Τασούλας, θέλοντας να δείξει τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα σε σχέση με τις στερεωτικές διαδικασίες, δήλωσε:
«Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη».

tribune

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...