Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Στις 29 Μαΐου 2018 έτοιμο το φράγμα Yusufeli

σχόλιο Γ.Θ : Ο εκσυγχρονισμός, η ανάπτυξη και η εικονική ευμάρεια της τουρκίας την κάνουν να φαίνεται ως μια περιφεριακή δύναμη, ανίκητη και ισχυρή, αυτό δηλαδή που είχαμε ζήσει και εμείς στα ύπουλα χρόνια του σημίτη... Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μπορεί να γκρεμιστεί η ψεύτικη ευμάρειά τους, όπως γκρεμίστηκε και η σημιτική δική μας.
Μερικά χιλιόμετρα από το Yusufeli και τα Ποντιακά ματωμένα χώματα, είναι το Ματζικέρτ.
Οι πνευματικοί νόμοι μπορεί να άργησαν, αλλά θα έρθουν και τότε η τουρκία θα ζήσει την δική της 29η Μαΐου (1453) και το δικό της Ματζικέρτ.
Είκοσι μήνες νωρίτερα η παράδοση του φράγματος Yusufeli στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, από την Άγκυρα, στους κατασκευαστές του φράγματος Yusufeli, με τους οποίους διαπραγματεύτηκε τον χρόνο παράδοσης του έργου.

Η πίεση προφανώς που άσκησε ήταν ικανή ώστε οι κατασκευαστές του υδροηλεκτρικού φράγματος στην επαρχία Αρτβίν, υποσχέθηκαν στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι θα το παραδώσουν στις 29 Μαΐου 2018, δηλαδή είκοσι μήνες νωρίτερα από την αρχική ημερομηνία αποπεράτωσης.

«Είναι εντολή από τον αξιότιμο πρωθυπουργό μας», είπε ένας εκ των κατασκευαστών.

Το φράγμα που θα χτιστεί θα είναι το υψηλότερο και τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την ολοκλήρωση του, θα παράγει 817 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας ετησίως, η συνολική χωρητικότητα του θα είναι 2,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες 750.000 νοικοκυριών, αλλά η κατασκευή του καθυστέρησε περίπου σαράντα χρόνια.


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...