Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία - Εν αναμονή των δηλώσεων Μπερσάνι


Εν αναμονή των δηλώσεων του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος που ήρθε πρώτος στις εκλογές και τυπικά θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς δεν συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για την αυτοδυναμία.  


Νωρίτερα ανοικτός σε συμμαχία με την κεντροαριστερά δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι λίγη ώρα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη φέρεται να  απάντησε στην ερώτηση αν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με την κεντροαριστερά που πήρε τις περισσότερες έδρες στην βουλή: «Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, πρέπει να αντιδράσουμε».


Ο «Καβαλιέρε» υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν κάποια θυσία για το κοινό όφελος. Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι απέκλεισε κατηγορηματικά ένα συνασπισμό με τον Μάριο Μόντι και τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός βύθισαν την Ιταλία στην ύφεση.

Πολιτικό και εκλογικό θρίλερ

Πολιτικό και εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα στήνεται στην Ιταλία, καθώς το αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης για τη βουλή και τη γερουσία δεν ανέδειξε πολιτικό σχηματισμό ικανό να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται πλειοψηφία στη Γερουσία. 

Η κεντροαριστερά, υπό την ηγεσία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κέρδισε την πλειοψηφία της κάτω Βουλής, όμως δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία όπου ο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει 116 έδρες, ο Μπερσάνι 113, ο Γκρίλο 54 και ο Μόντι μόλις 18. Η έκπληξη των εκλογών ήταν το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο, που επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

Αναλυτικότερα, ο συνασπισμός του Πιερλουίτζι Μπερσάνι απέσπασε την πλειοψηφία στη βουλή με ποσοστό 29,5% και 340 έδρες. Η κεντροδεξιά πολιτική συμμαχία υπό τον Σίβλιο Μπερλουσκόνι ποσοστό 29,1% και 124 έδρες, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο ποσοστό 25,5% και 108 έδρες, ενώ το κόμμα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι 10,5% και 45 έδρες. 



Στη Γερουσία ο συνασπισμός του Μπερσάνι απέσπασε 31,6%, η συμμαχία του Μπερλουσκόνι 30,7%, το κίνημα του Γκρίλο 23,8% και το κόμμα του Μόντι 9,1%. 



Η συμμετοχή, παρά την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης, ήταν 55,71%. 

Ο Μπερσάνι θα επιχειρήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. 

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση». Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων προκάλεσε νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς είναι κάτι περισσότερο από ορατή η προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης.


http://www.efenpress.gr/2013/02/blog-post

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...