Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Αποκαταστάθηκε η τάξη στο Καζακστάν με τη συνδρομή των ρωσικών δυνάμεων

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι διέταξε τον Στρατό και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να χρησιμοποιήσουν θανάσιμα όπλα ενάντια στους τρομοκράτες και στα πρακτοράκια της Δύσης.



Τουλάχιστον 20.000 οπλισμένοι τρομοκράτες υπό την καθοδήγηση πρακτόρων επιτέθηκαν στο Αλμάτι. Οι οπλισμένοι πράκτορες εκπαιδεύτηκαν και συντονίστηκαν από ένα κέντρο και οι τρομοκράτες θα εξαλειφθούν αν αρνηθούν να παραδοθούν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του Καζακστάν, αρκετά μέλη της εθνοφρουράς σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν εν μέσω των βίαιων διαδηλώσεων που κλονίζουν την χώρα τις τελευταίες μέρες.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. Ο κ. Τοκάγεφ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι ταραχές ήταν οι πιο βίαιες, «οι δυνάμεις της τάξης και οι ένοπλες και συναφείς δυνάμεις εγγυώνται την δημόσια τάξη, την προστασία των στρατηγικών υποδομών και τον καθαρισμό των δρόμων», επισημαίνει επίσης το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο χθες, Πέμπτη, είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονταν σε 748.

«Οι δυνάμεις της τάξης εργάζονται σκληρά. Η συνταγματική τάξη έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας», σημείωσε παράλληλα ο πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης θα συνεχιστούν «μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή των μαχητών».

«Τα τοπικά όργανα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά οι τρομοκράτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν όπλα και προκαλούν ζημιές στα αγαθά των πολιτών», σημείωσε.

Δυνάμεις της Ρωσίας κι άλλων συμμαχικών χωρών της Μόσχας έφτασαν χθες, Πέμπτη, στο Καζακστάν για να υποστηρίξουν τις αρχές.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...