Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Άγιος Ιάκωβος του Αλφαίου, ο Απόστολος – 9 Οκτωβρίου: Γιατί ονομάζεται «μικρός»

Άγιος Ιάκωβος του Αλφαίου, ο Απόστολος: Ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού, γνωστός και με το προσωνύμιο «Ο Μικρός», για να διακρίνεται από τον έτερο μαθητή του Χριστού, Ιάκωβο τον Πρεσβύτερο.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 9 Οκτωβρίου.

Ο Ιάκωβος ήταν γιος του Αλφαίου και γεννήθηκε στη Γαλιλαία. Σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Παλαιστίνη και την Αίγυπτο, καθώς επίσης και στις ενδιάμεσες περιοχές. Η Καινή Διαθήκη δεν παρέχει περισσότερες πληροφορίες για το πρόσωπο και το έργο του.

Ο Άγιος Ιάκωβος, αφού αγωνίστηκε για την αλήθεια του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, έπειτα πήγε και σε άλλες χώρες για να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Ο ιδρώτας, οι μόχθοι και οι κίνδυνοι που υπέστη για τη διάδοση του Ευαγγελίου, ήταν πολλοί.

Μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο στην Οστρακίνη της Κάτω Αιγύπτου περί το 62 μ.Χ.

Στη Δυτική Χριστιανοσύνη ο Απόστολος Ιάκωβος του Αλφαίου είναι προστάτης της Ουρουγουάης, των φαρμακοποιών και των πιλοποιών.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τὴν χάριν τοῦ Πνεύματος, γλωσσοπυρσεύτω πνοή, ὡς θεῖος ἀπόστολος, ὑποδεχθεῖς τὴ ψυχή, Ἰάκωβε ἔνδοξε, ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, ὡς ἀστὴρ ἑωσφόρος, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τὴν πολύθεον νύκτα. Καὶ νῦν ἀπαύστως δυσώπει, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...