Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Η Τουρκία «χτίζει» σενάριο για να επιτεθεί σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο

 Η ερντογανική εφημερίδα «Yeni Safak» δημοσιεύει ένα σενάριο «νομιμοποίησης» πολέμου ΤουρκίαςΕλλάδας και επέμβασης σε νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία δίνει ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου να αποστρατικοποιηθούν μια σειρά από ελληνικά νησιά μέσα από συγκεκριμένα βήματα.

Στη συνέχεια, εάν η Ελλάδα δεν το κάνει, τότε η Τουρκία δίνει τελεσίγραφο και αποκτά δικαίωμα «αυτοάμυνας», σύμφωνα με -το πώς ερμηνεύουν οι Τούρκοι- το άρθρο 51 των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτά υποστηρίζει στην τουρκική εφημερίδα ο καθηγητής διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Σελαμί Κουράν (Selami Quran).

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται σε «ανοιχτά» ελληνοτουρκικά ζητήματα όπως, «αμφισβητούμενα» νησιά, υφαλοκρηπίδα και αφοπλισμός ελληνικών νησιών.

Η Ελλάδα κατηγορείται για «μαξιμαλισμό», στα πλαίσια του οποίου ανέπτυξε στρατό, από τη δεκαετία του 1960, σε νησιά που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα.

Ο ίδιος «καθηγητής» θέτει ζήτημα ελληνικής κυριαρχίας σε συνολικά 152 ελληνικά νησιά.

Τουρκικές παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης

Το tribune υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να αναπτύξει στρατό σε μια σειρά από ελληνικά νησιά μετά από τις επανειλημμένες παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία.

Το 1941 και ενώ η Ελλάδα τελούσε υπό γερμανική κατοχή, όλοι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ηλικίας από 25 έως 45 ετών στρατολογήθηκαν και στάλθηκαν σε τάγματα εργασίας (amele taburlarι) στα βάθη της χώρας.

Ακολούθησε ο διωγμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης σε δύο φάσεις.

Με τα Σεπτεμβριανά του 1955 και με τις απελάσεις των ετών 1964-65.

Την ίδια περίοδο, από το 1963, η Τουρκία άρχισε να υποδαυλίζει τις ταραχές στην Κύπρο, που κατέληξαν στην παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου νησιού το 1974.

Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν τηρήθηκε ούτε στην αυτονομία που προβλεπόταν για τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, των οποίων ο ελληνικός πληθυσμός στη συντριπτική του πλειονότητα τα εγκατέλειψε τη δεκαετία του 1960.

Αφού «τακτοποίησε» αυτά τα ζητήματα, ο τουρκικός αναθεωρητισμός στράφηκε στο Αιγαίο, αρχικά επιχειρώντας το «γκριζάρισμα» νησιών και νησίδων, αρχής γενομένης από στα Ίμια (1996).

Η Τουρκία σήμερα δεν αρκείται στις «γκρίζες ζώνες». Διεκδικεί μερίδιο από την κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ (Καστελλόριζο), το μισό Αιγαίο και διεκδικεί από 18 έως δεκάδες ελληνικά νησιά ως δήθεν «κατεχόμενο τουρκικό έδαφος».

 

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...