Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός: Τρίτο κρούσμα στην Ελλάδα! - Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την χώρα

Τρία έγιναν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Τα δυο είναι στην Θεσσαλονίκη και το τρίτο στην Αθήνα.

Ανανέωση

Τρίτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το τρίτο κρούσμα κορονοϊού είναι στην Αθήνα αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το που νοσηλεύεται αλλά μόνο ότι είναι γυναίκα.

«Είναι στην περιοχή των Αθηνών το τρίτο κρούσμα. Είναι σε καλή κατάσταση και θα νοσηλευθεί σε νοσοκομείο αναφοράς. Είναι νεαρή συμπατριώτισσα», δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος για θέματα κορονοϊού κ. Τσιόδρας.

Aκυρώνονται τα καρναβάλια

Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το διάσημο πατρινό καρναβάλι, λόγω του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σήμερα, Πέμπτη.

«Αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την ακύρωση του καρναβαλιού στην Ελλάδα επικαλούμενος συστάσεις και το πλαίσιο γενικότερης προστασίας του πληθυσμού.

Αρχικό κείμενο

Χθες ανακοινώθηκε πως η 38χρονη μητέρα διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό μετά την επιστροφή της αεροπορικώς από το Μιλάνο της Ιταλίας, το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 38χρονη είναι επιχειρηματίας και συγκεκριμένα σχεδιάστρια μόδας, η οποία μάλιστα ασχολείται και με τα κοινά και είχε βάλει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές με μεγάλο συνδυασμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, χωρίς να εκλεγεί.

Εξετάσεις στους συγγενείς της 38χρονης

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως θα υποβάλλονταν σε εξετάσεις όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη -φίλοι, μέλη οικογένειας και συνταξιδιώτες. Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας είχε πει «ψυχραιμία να έχουμε».

Πανικός στην Ελλάδα

Εικόνες με άδεια ράφια και έλλειψη σε μάσκες παρατηρείται εδώ και μέρες. Αυτή την στιγμή χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός.

Οι υπερβολές των ΜΜΕ και η άγνοια οδηγούν σε απερίσκεπτες κινήσεις και θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να πάρει θέση για το ζήτημα, διότι όπως πάντα, κάποιοι θα εκμεταλλευθούν το ζήτημα που έχει προκύψει με τον ιό.

Στο «κόκκινο» είναι η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας για την επιδημία του νέου κορωνοϊού, με τους νεκρούς παγκοσμίως να ξεπερνούν τις 2.800 και τα κρούσματα στην Ευρώπη να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Πάντως, το σύνολο των θανάτων στην Κίνα παρουσιάζει τάση μείωσης, ενώ αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως βρέθηκε ουσία που φέρεται να καταπολεμά τον ιό.

Ρωσία: Πέντε πρωτότυπα εμβόλια

Ρώσοι επιστήμονες παρασκεύασαν πέντε πρωτότυπα εμβόλια κατά του λοιμώδους κορωνοϊού, αλλά η όλη επεξεργασία τους βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.

«Μέχρι στιγμή έχουν δημιουργηθεί πέντε πρωτότυπα εμβόλια, αλλά αυτό είναι το αρχικό στάδιο της επεξεργασίας. Θέλω να σας πω ότι οι συνάδελφοι ασχολούνται εντατικά με αυτό το ζήτημα και μόλις έχουμε πιο συγκριμένα αποτελέσματα θα σας ενημερώσουμε γι' αυτά».

Η Γκόλικοβα ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε από την Κίνα το στέλεχος του κορωνοϊού, βάσει του οποίου οι Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να παρασκευάσουν το εμβόλιο.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα με την Ιταλία λόγω της έξαρσης του κοροναϊού στη χώρα αυτή, αλλά συνέστησε στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν αυτήν την περίοδο τα ταξίδια στην Ιταλία.

«Σε ό,τι αφορά στην Ιταλική Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαίκής Ένωσης, είναι αρκετά περίπλοκο να υιοθετήσουμε κάποια περιοριστικά μέτρα. Επίσης είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τους ανθρώπους οι οποίοι μετακινούνται μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας», δήλωσε η Γκόλικοβα.

Οι καταναλωτές γεμίζουν τα καλάθια με αντισηπτικά και όσπρια

«Έκρηξη» της κίνησης στα σούπερ μάρκετ πυροδότησε η επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κοροναϊού και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με παράγοντες του λιανεμπορίου, ήδη από την αρχή της εβδομάδας, οπότε υπήρξαν τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα στη γειτονική Ιταλία και τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης με τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ, παρατηρείται άνοδος της κατανάλωσης σε τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως όσπρια, μακαρόνια, ρύζια, γάλατα μακράς διαρκείας, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, όπως αντισηπτικά και μωρομάντιλα.

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, ενώ έχουν πυκνώσει και οι τηλεφωνικές παραγγελίες για αποστολές προϊόντων κατ’ οίκον. Μια τάση που εκτιμάται πως θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς κάποιοι καταναλωτές θα θελήσουν να αποφύγουν τις επισκέψεις στα φυσικά καταστήματα εξαιτίας της μεταδοτικότητας του ιού. Σε κάποια ηλεκτρονικά καταστήματα, πάντως, έχουν εμφανισθεί από χθες οι πρώτες ελλείψεις σε αντισηπτικά.

Ανακαλούνται ρεπό - Ποια προϊόντα εμφανίζουν ελλείψεις

Οι μεγάλοι όμιλοι σούπερ μάρκετ διαθέτοντας τρία πλεονεκτήματα: αποθήκες, διαπραγματευτική ισχύ και οργάνωση έχουν ήδη φροντίσει να πραγματοποιήσουν μαζικές παραγγελίες από προμηθευτές τους και έχουν "στοκάρει" σε προϊόντα που έδειχναν ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση όπως είναι τα όσπρια, τα ζυμαρικά, οι κονσέρβες και τα απολυμαντικά.

Προϊόντα στα οποία ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις σε μικρές αλυσίδες και μεμενωμένα καταστήματα που δεν έχουν αποθήκη και τροφοδοτούνται απευθείας από τον προμηθευτή.
Ανακαλούνται ρεπό

Σε επίπεδο προσωπικού τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν ανακαλέσει τα ρεπό των εργαζομένων για την τρέχουσα εβδομάδα καθώς αναμένουν αυξημένη προσέλευση από σήμερα και τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, όπως ανέφερε στέλεχος στέλεχος αλυσίδας λιανεμπορίου έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους τόσο σε θέματα υγιεινής ώστε να προστατευθούν από τον Κορονοϊό όσο και σε θέματα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που μπορεί να προκληθούν.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...