Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Στις εκλογές του 2015 στην Τουρκία επανήλθε στην επικαιρότητα το τεράστιο θέμα του «Kimlil Meselesi», δηλαδή το Πρόβλημα της Ταυτότητας των σημερινών κατοίκων της χώρας αυτής.
Έτσι, σε μια μεγάλη ιστοσελίδα έγινε κάποια άτυπη ηλεκτρονική σφυγμομέτρηση για το ποια ταυτότητα θεωρούν ότι έχουν οι μετέχοντες στην δημοσκόπηση αυτή. Τα αποτελέσματα ήταν για άλλη μια φορά εντυπωσιακά, θα έλεγε κανείς καταλυτικά, που δείχνουν για άλλη μια φορά την μεγάλη συνειδησιακή «θολούρα» της σύγχρονης ισλαμικής Τουρκίας.
Σύμφωνα λοιπόν με την σφυγμομέτρηση αυτή, μόνο το 46,98% δηλώνει πως θεώρει τον εαυτό του Τούρκο.
Τα αλλά αποτελέσματα έχουν ως εξής :
Το 16,78%, δηλώνει Κούρδος.
Το 2,68%, δηλώνει Αρμένιος.
Το 3,36%, δηλώνει Λαζός.
Το 2,68%, δηλώνει Τσερκέζος.
Το 0,67%, δηλώνει Αμπχάζιος.
Το 2,01% ,δηλώνει Ρωμιός.
Το 0,67%, δηλώνει Βόσνιος.
Το 2,68%, δηλώνει Αζέρος.
Το 2,01%, δηλώνει Γεωργιανός.
Το 2,01%, δηλώνει Άραβας.
Το 2,01%, δηλώνει Τατάρος.
Το 0,67%, δηλώνει Βούλγαρος.
Το 2,01% δηλώνει Τουρκμένιος.
Το 6,04%, δηλώνει άγνοια ταυτότητας και
Το 6,71%… αρνήθηκε να δηλώσει κάποια ταυτότητα!
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που σε μια δημόσια σφυγμομέτρηση παρουσιάζεται αυτό το καταπληκτικό πρόβλημα της ταυτότητας των κατοίκων της σημερινής Τουρκίας. Το γεγονός όμως και μόνο ότι εκατό σχεδόν χρόνια μετά την μεγάλη νίκη του Κεμάλ Ατατούρκ και την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας το εθνικοισλαμικό τουρκικό κατεστημένο δεν κατάφερε να εμπεδώσει την τεχνητή τουρκική ταυτότητα στην πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα μιας τεχνητής χώρας που ανά πάσα περίοδο κρίσης είναι δυνατόν να καταρρεύσει σαν γυάλινος πύργος, με όλες τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr