Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Η Ρωσία Προειδοποιεί τις Χώρες της Ευρώπης κατά της Εγκατάστασης Αμερικανικών Πυραύλων


Réseau International

 
Αμερικανοί στρατιώτες με σύστημα πυραύλων Πάτριοτ σε αμερικανική βάση στην Πολωνία.

Ο Ρώσος μόνιμος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση Βλαντίμιρ Τσιζώφ προειδοποίησε για τις συνέπειες της εγκατάστασης νέων αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από την Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα ενδιαμέσου βεληνεκούς.
Οι ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσουν «δραματικά γεγονότα στην Ευρώπη» εάν αποφασίσουν να εγκαταστήσουν στις χώρες της νέους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
« Λοιπόν ποια είναι τα προσεχή σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης, μετά την αποχώρησή της από την Συνθήκη απαγόρευσης των ενδιαμέσων πυρηνικών όπλων;… Εάν σχεδιάζει να εγκαταστήσει πυραύλους στην Ευρώπη αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματικά γεγονότα σε ολόκληρη την ήπειρο –ακόμη και στην εσωτερική πολιτική», δήλωσε ο Τσιζώφ στην εφημερίδα.

Κατά τον Ρώσο διπλωμάτη, η Ευρώπη ήταν η πρώτη ωφελημένη από την Συνθήκη και επομένως και η περισσότερο πληττόμενη από την ακύρωσή της.

« Ήταν προφανές το 1987 και εξακολουθεί να είναι ότι ο μεγάλος κερδισμένος από αυτήν την Συνθήκη ήταν η Ευρώπη… Επειδή η Ευρώπη ήταν η περιοχή όπου ήταν εγκατεστημένοι οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς και η Ευρώπη ήταν επομένως ο στόχος των αντίστοιχων σοβιετικών πυραύλων», εξήγησε ο Ρώσος πρεσβευτής.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναθεώρησης αυτής της Συνθήκης, ο Ρώσος διπλωμάτης απέρριψε την αμερικανική πρόταση να προσκληθεί η Κίνα να συνυπογράψει μιαν αναθεωρημένη συνθήκη, τονίζοντας ότι η Ρωσία, η οποία έχει κοινά σύνορα με την Κίνα, θα είχε περισσότερους λόγους να ανησυχεί για το πυραυλικό πρόγραμμα του Πεκίνου.

Οι δηλώσεις αυτές του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ρωσίας στην Ε.Ε. γίνονται μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει την συνθήκη «κατά τον επιθυμητό χρόνο», με το πρόσχημα ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την συνθήκη. Η Μόσχα αρνήθηκε κάθε παραβίαση και καταδίκασε την αμερικανικήν απόφαση.

Προηγουμένως και οι δύο πλευρές είχαν ανταλλάξει κατηγορίες για παραβίαση της συνθήκης. Η Μόσχα ειδικότερα δεν έπαψε να καταγγέλλει ότι η εγκατάσταση πυραύλων αμερικανικών Τόμαχωκ στην Ρουμανία και στην Πολωνία παραβίαζε την συνθήκη. Η Ρωσία υπογράμμιζε επίσης ότι οι ΗΠΑ κατασκεύαζαν ιπτάμενα ρομπότ μάχης και χρηματοδοτούσαν έρευνες για την κατασκευή ενός χερσαίου πυραύλου κρουαζιέρας. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές αρχές είχαν σε άπειρες φορές διακηρύξει ότι ποτέ δεν καταστρατήγησαν τους όρους της συνθήκης.

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Πηγή
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...