Μετά το σχέδιο της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης να μεταφέρει μέρος της γεωργικής γης του έθνους σε μαύρους αγρότες και μετά τις πολλές δολοφονίες αγροτών Μπόερ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε τις πόρτες της χώρας του στο λευκό νοτιοαφρικανικό πληθυσμό.
Επί του παρόντος, περίπου 15.000 Μπόερ σκοπεύουν να επωφεληθούν από την προσφορά του Πούτιν και να καταφύγουν σε πιο πράσινα - και ασφαλέστερα - βοσκοτόπια σε μια περιοχή ρωσικών αγροτικών λιβαδιών.
Για πολλούς Νοτιοαφρικανικούς αγρότες, οι οποίοι είδαν τη χώρα τους να πέσει από ένα προνομιακό οικονομικό επίπεδο σε μια χώρα που αγωνίζεται σήμερα να σώσει τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (ποσοστό ανεργίας της τάξης του 60%), φτάνει πια.
Πολλοί από αυτούς τους σκληρούς εργαζόμενους αποφάσισαν να πηδήξουν τη μάνδρα και να μεταναστεύσουν στα ρωσικά λιβάδια που βρίσκονται μεταξύ Ουκρανίας και Καζακστάν, όπου πάνω από το 65% της γης είναι αφιερωμένο στη γεωργία.
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Cyril Ramaphosa, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την έξοδο. Έχει «δεσμευτεί να αποκαταστήσει στους μαύρους πολίτες της χώρας, γη που ανήκει στους λευκούς αγρότες από το 1600».
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής «σχεδιάζει να βάλει τέρμα σε αυτό που αποκαλεί τη κληρονομιά του απαρτχάιντ, όπου το μεγαλύτερο μέρος της γης της Νότιας Αφρικής εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της μειονότητας του λευκού πληθυσμού».
Σήμερα, η Νότια Αφρική βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου με συνεχείς περικοπές της ηλεκτρικής ενέργειας και τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονίας και βιασμού στον κόσμο. Οι απαγωγές και δολοφονίες των αγροτών Μπόερ είναι σήμερα μια καθημερινή πραγματικότητα για τη λευκή μειονότητα.
Πολλοί από εκείνους που δολοφονήθηκαν βίαια είναι αγρότες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί είναι αυτοί που προσελκύονται από την προσφορά της Ρωσίας.
Τον περασμένο Ιούλιο, λίγες εβδομάδες πριν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να ταξιδέψει στη Γιοχάνεσμπουργκ για μια οικονομική σύνοδο κορυφής, μια ομάδα 30 οικογενειών Νοτιοαφρικανών αγροτών επισκέφθηκε τη Ρωσία, ισχυριζόμενοι ότι αντιμετωπίζουν « βίαιες επιθέσεις και απειλές θανάτου στη χώρα τους » και ότι αντιπροσώπευαν 15.000 Μπόερ που σκοπεύουν να εγκατασταθούν εκεί.
Η κυβέρνηση του Πούτιν διευκόλυνε τους Νοτιοαφρικανούς που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα του όταν, τον περασμένο Απρίλιο, η Ρωσία «κατάργησε τις απαιτήσεις για τουριστικές βίζες ... δηλαδή όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις των Νοτιοαφρικανών δεν εξετάζονται πλέον εκ των προτέρων». Σήμερα, μόλις 10.000 Νοτιοαφρικανοί ζουν στη Ρωσία.
Πηγή Russia Insider, 24 Οκτωβρίου 2018:
https://russia-insider.com/en/white-south-african-farmers-say-da-putins-asylum-offer/ri25111?amp
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία προσφέρει γη σε ειδικευμένους αγρότες. Μετά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων, η Ρωσία προσέφερε γη σε Γάλλους αγρότες που ειδικεύονται στην παραγωγή τυριού (οι Ρώσοι τρελαίνονται για το γαλλικό τυρί).
Ορισμένοι έκαναν το βήμα και σήμερα η παραγωγή τυριού είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Ρωσία. Ο Πούτιν επιθυμεί να ενθαρρύνει τη μετανάστευση αγροτών που ειδικεύονται σε ορισμένες δραστηριότητες προκειμένου να φτάσει η χώρα του στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτάρκειας. Και αυτή η γεωργική έκδοση της «διαρροής εγκεφάλων» αρχίζει να δίνει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι παραγωγοί τυριού και αλλαντικών είναι ευπρόσδεκτοι σήμερα στη Ρωσία.
Φωτογραφία: Υποδοχή μιας οικογένειας Μπόερ στη Σταυρούπολη στο Ρωσικό Καύκασο (φωτογραφία: RT)
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
Πηγή: http://lagazetteducitoyen.over-blog.com