Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΙΤΑΛΙΑ: Ο Μουσολίνι επιστρέφει σε ταινία

σχόλιο Γ.Θ : Να και ο νέος Μουσολίνι...
ο νοών νοείτω...

Καθώς πλησιάζουν οι ιταλικές εκλογές, μια νέα ταινία φαντάζεται την επιστροφή του Μουσολίνι.


Το “Sono Tornato” (ή “I’m Back” στα αγγλικά ή «Ξαναγύρισα» στα ελληνικά) είναι το ιταλικό αντίστοιχο της δημοφιλούς γερμανικής ταινίας του 2015 "Look Who's Back", που αναφερόταν σε μια σύγχρονη ανάσταση του Χίτλερ (βλ. εδώ).

Ο Ιταλός ηθοποιός Massimo Popolizio, ο οποίος παίζει το ρόλο του Μπενίτο Μουσολίνι στο «I'm Back», στέκεται μπροστά σε μια γιγαντιαία εικόνα του δικτάτορα.

Η κωμωδία έλαβε σχεδόν ομόφωνες εγκωμιαστικές κριτικές από Ιταλούς κριτικούς, οι οποίοι επικρότησαν τη σιωπηρή προειδοποίησή της ότι η Ιταλία του 2018 είναι δεκτική στα ίδια λαϊκιστικά μηνύματα που έφεραν τον Μουσολίνι στην εξουσία πριν από περίπου έναν αιώνα.


Ο σκηνοθέτης Luca Miniero δήλωσε ότι η ταινία "αγγίζει ευαίσθητα σημεία της χώρας", λέγοντας ότι οι Ιταλοί εξακολουθούν να φιλοξενούν ένα κομμάτι του Duce στις ψυχές τους.

Είπε ότι ενώ δεν βλέπει πιθανή μια δικτατορία τύπου Μουσολίνι να έρχεται στην εξουσία, είπε ότι βλέπει "την επιστροφή του λαϊκισμού του. Στην πραγματικότητα, είμαστε ήδη εκεί".

Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον Massimo Popolizio ως Duce, φαντάζεται ότι ο Μουσολίνι πέφτει κυριολεκτικά στη γη σε μία από τις πιο πολύ-εθνικές συνοικίες της Ρώμης και από εκεί ξεκινώντας ένα ορειβατικό ταξίδι με έναν πρόθυμο ντοκιμαντερίστα καθορίζει το αν μπορεί να κάνει μια πολιτική επιστροφή.

Σε μια σκηνή, ο Μουσολίνι – που φοράει στρατιωτική στολή - ρωτάει έναν σεφ αν θα αποδεχόταν και πάλι μια δικτατορία. Ο σεφ απαντά καταφατικά προτού προσθέσει: "αλλά μια ελεύθερη δικτατορία, όχι μια πολύ δικτατορική".

Κατά την προβολή της ταινίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα - που διοργανώθηκε στη ρωμαϊκή κατοικία του Μουσολίνι στη VillaTorlonia - ο Miniero δήλωσε ότι η ταινία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως μια απολογία του φασισμού, αλλά μάλλον μια προειδοποίηση.

"Σε αντίθεση με τους Γερμανούς, οι Ιταλοί δεν έχουν εξοικειωθεί εντελώς με τον δικτάτορα τους", ανέφερε η La Repubblica. "Είμαι πεπεισμένος ότι αν επρόκειτο να επιστρέψει σήμερα ο Μουσολίνι, θα κέρδιζε τις εκλογές, αλλά θα έβλεπε την κυβέρνησή του να πέφτει μετά από δύο χρόνια".

Ο πολιτικός αναλυτής Federico Santi είπε ότι η ταινία είναι σαφώς μια εμπορική προσπάθεια να στηριχθεί στην ήδη επιτυχημένη γερμανική προσαρμογή του βιβλίου του Timur Vermes σχετικά με την φανταστική επιστροφή του Χίτλερ. Αλλά ο Santi δήλωσε στοAssociated Press ότι η αναβίωσή του στο Μουσολίνι "επισημαίνει μερικές από τις αντιφάσεις που είναι εγγενείς στη σημερινή κοινωνία και νομίζω ότι δείχνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις ακραίες ακροδεξιές πολιτικές που αναζωπυρώνονται αυτές τις μέρες».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στα μάτια ορισμένων θεατών.

"Νομίζω ότι καταλήγει να ομαλοποιήσει τον Μουσολίνι", πρόσθεσε.

Παρακάτω το trailer της ταινίας. Προσέξτε ότι κάποιοι στην θέα του «Μουσολίνι» χαιρετάνε με τον ρωμαϊκό (ή φασιστικό) χαιρετισμό.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...