Πέταξε εκτός τις ΗΠΑ ο Λίβανος, έδωσε θαλάσσια οικόπεδα στην Ρωσία
Καταιγιστικές εξελίξεις οι οποίες «ακουμπούν» και την κυπριακή ΑΟΖ, αφού ο Λιβανέζος πρωθυπουργός προειδοποίησε πριν λίγο για «νέους πολέμους» με αφορμή τις μεγάλες διαμάχες με το Ισραήλ για δύο θαλάσσια οικόπεδα.Οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα ο Ρεξ Τίλερσον έσπευσε να γεφυρώσει το χάσμα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στρατηγική επιλογή του Λιβάνου η συνεργασία με Μόσχα.
Ετσι η διαφορά Λιβάνου-Ισραήλ δεν είναι μόνο η Χεζμπολάχ και τα χερσαία σύνορα αλλά διευρύνεται περιλαμβάνοντας ενεργειακό πλούτο!
Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και η Χεζμπολάχ η οποία τονίζει πως διαθέτει και αντιπλοϊκούς πυραύλους. Το Ισραήλ συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις του στα χερσαία σύνορα του τη στιγμή που ανοίγει και…θαλάσσιο μέτωπο!
Mια παράμετρος που νομίζουμε πως δεν έχει εξεταστεί είναι το ρωσικό συμφέρον στην ΑΟΖ Λιβάνου καθώς ρωσική εταιρεία έχει πάρει θαλάσσιο οικόπεδο και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα ενισχυθεί ο ρωσικός Στόλος Μεσογείου λόγω Ισραήλ και Τουρκίας.
Για αυτό το λόγο όπως σας είχαμε αποκαλύψει *** Ρωσία και Λίβανος υπογράφουν αμυντική συνθήκη που περιλαμβάνει το άνοιγμα των λιμανιών του Λιβάνου σε όλα τα ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια θα αποτελούν σταθμούς διέλευσης των ρωσικών μαχητικών και στρατιωτών κατά την πορεία τους στην …Συρία .
Ταυτόχρονα Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα εκπαιδεύσουν και θα ενισχύσουν Λιβανέζους στρατιωτικούς και στρατιώτες ενώ θα βοηθήσουν και στην εκπαίδευση όπως του «αστικού πολέμου».
Ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός δηλώνει ρητώς ότι η Βηρυτός είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους Ισραηλινούς έχοντας και «ρωσικές πλάτες» από πίσω.
Ετσι, πραγματικά παίρνει «φωτιά» η ανατολική Μεσόγειος, αρχικά, από την πρόθεση της Τουρκίας να υφαρπάξει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, με την συνδρομή του τουρκικού στόλου ενώ τώρα στο παιχνίδι εισέρχεται και το Ισραήλ το οποίο είναι σε διαμάχη με τον Λίβανο για δύο θαλάσσια οικόπεδα που έχουν δοθεί σε ρωσική , γαλλική και ιταλική εταιρεία .
Έτσι λοιπόν θα γίνει «της κολάσεως» στην περιοχή που εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτό θα αποτελέσει για τον Ερντογάν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλει και αυτός τα δικά του αστήρικτα αιτήματα , τα οποία θα «συνοδεύσει» με στολίσκο από Φρεγάτες , κανονιοφόρους και υποβρύχια .
Πρόκειται για ιδανική ευκαιρία για την Άγκυρα , να κάνει «γνωστό» ότι της «ανήκουν» (παράνομα βέβαια) κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα και να ξεκινήσει ακόμα και εξόρυξη στο οικόπεδο 6 όπως έχει προαναγγείλει , χωρίς να υπολογίζει κανέναν και τίποτα.
Γι αυτό οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι σε επιφυλακή βλέποντας μια μεγάλη καταιγίδα να έρχεται, προειδοποιούν ότι ακριβώς το επόμενο μικρό χρονικό διάστημα η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει έρευνες στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με τουρκικά πολεμικά πλοία να συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου προειδοποίησε ότι οι πολλές και ιδιαίτερα σκληρές διαμάχες με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των αμφισβητούμενων δικαιωμάτων στην εξερεύνηση δύο θαλάσσιων οικοπέδων ( 4 και 9) και η κατασκευή ενός συνοριακού τείχους από το Ισραήλ πάνω σε ήδη αμφισβητούμενο έδαφος, θα οδηγήσουν σε πόλεμο.
«Ο Λίβανος έχει λάβει απόφαση να αμυνθεί εάν υπάρξει ισραηλινή επίθεση στο έδαφος του ή στα πετρελαϊκά του δικαιώματα», ανέφερε ο Αούν σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό πρόγραμμα ειδήσεων .
«Μέχρι τώρα», πρόσθεσε, «δεν υπήρξε επίθεση αλλά υπάρχουν δυνάμεις (Ρωσία) που θα παρέμβουν διπλωματικά και πολιτικά για να βοηθήσουν στην επίλυση αυτής της διαμάχης», πρόσθεσε.
Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση του Λιβάνου ενέκρινε το δικαίωμα διερεύνησης δύο ενεργειακών μονάδων, δηλαδή του μπλοκ 4 και του μπλοκ 9, επ’ ωφελεία κοινοπραξίας με επικεφαλής της ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek, την γαλλική TOTAL και την ιταλική Eni.
Ο Aoun προειδοποίησε ότι εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει τις απειλές του, αυτό θα οδηγούσε σε νέο γύρο στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.
«Η ρητορική του Ισραήλ δεν μας ενδιαφέρει, αλλά αν τεθεί σε ισχύ, θα υπάρξουν νέοι πόλεμοι», είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν το Ισραήλ κατασκευάσει τείχος στο έδαφος του Λιβάνου, αυτό θα είχε «καταστροφικά» αποτελέσματα.
«Έχουμε προτείνει μια λύση. Υπάρχουν αμφισβητούμενα σημεία κατά μήκος των συνόρων μας με το Ισραήλ.
Ας λύσουμε λοιπόν αυτή τη διαφωνία πάνω στα σημεία αυτά και τότε και μόνον τότε μπορούν να χτίσουν οποιοδήποτε τείχος θέλουν στη γη τους», δήλωσε ο Λιβανέζος πρόεδρος.
Ο Aoun ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι το Ισραήλ «έχει καταστεί ρατσιστικό κράτος» και είναι υπεύθυνο για την έλλειψη ειρήνης με τους Άραβες γείτονές του».
Το Ισραήλ «θέλει μόνο κυριαρχία και τα συμφέροντα του» , είπε.
Η λιβανέζικη εφημερίδα An-Nahar ανέφερε ότι ο Aoun, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Nabih Berri και ο Πρωθυπουργός Saad Hariri συναντήθηκαν στη Βηρυτό για να συζητήσουν «την επιθετικότητα του Ισραήλ» κατά της κυριαρχίας του Λιβάνου».
Η Χεζμπολάχ, η οποία έχει δημιουργήσει τακτικό στρατό πλέον και θεωρείται ότι έχει περισσότερη στρατιωτική επιρροή από τον ίδιο το λιβανικό στρατό, απείλησε πρόσφατα να ανοίξει πυρ εναντίον των στρατιωτών του Ισραήλ που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζουν τείχος , σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι Hadashot TV.
Το μήνυμα παραδόθηκε στην Ιερουσαλήμ μέσω της UNIFIL, ανέφερε η έκθεση.
Η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, φοβούμενη ενδεχόμενη κλιμάκωση, πέρασε το μήνυμα στους Αμερικανούς και Γάλλους πρεσβευτές, οι οποίοι ενημέρωσαν το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ για το θέμα αυτό.
Λίβανος: Η Βηρυτός απορρίπτει τις αμερικανικές προτάσεις για τα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι δήλωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο στη χώρα του ότι η Βηρυτός απορρίπτει τις πρόσφατες προτάσεις των ΗΠΑ που αφορούν τα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.
Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να τερματιστεί η κρίση που ξέσπασε αφενός με αφορμή την κατασκευή ενός τείχους εκ μέρους του Ισραήλ σε εδάφη που ο Λίβανος θεωρεί δικά του και αφετέρου για την απόφαση της Βηρυτού να ξεκινήσει έρευνες σε ένα κοίτασμα που βρίσκεται σε διαφιλονικούμενα ύδατα.
«Αυτό που προτείνεται (σ.σ. από τις ΗΠΑ) είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο Μπέρι στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου αναφερόταν προφανώς στη θαλάσσια συνοριακή γραμμή που πρότεινε ο Αμερικανός διπλωμάτης Φρέντερικ Χοφ το 2012.
Με τον διακανονισμό αυτόν θα δίνονταν στον Λίβανο τα δύο τρίτα και στο Ισραήλ το ένα τρίτο της διαφιλονικούμενης περιοχής, έκτασης περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μη πηγή προσκείμενη στον Μπέρι είπε ότι ο Σάτερφιλντ παρουσίασε «ένα νέο σχέδιο (…) αφού η αμερικανική πλευρά πείστηκε» ότι ο Λίβανος δεν θα αποδεχτεί τη γραμμή του Χοφ. Παραμένει ασαφές όμως ποια ακριβώς είναι η νέα αμερικανική πρόταση.
Την περασμένη εβδομάδα, μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ρωσική Novatek υπέγραψε συμφωνίες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο «οικόπεδα» στα ανοιχτά του Λιβάνου.
Το ένα από αυτά τα οικόπεδα διεκδικείται από το Ισραήλ που χαρακτήρισε «πολύ προκλητική» την απόφαση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ετσι στην ουσία έχουμε και σύγκρουση Ισραήλ-Ρωσίας…
Η Χεζμπολάχ απειλεί με επιθέσεις στις πλατφόρμες άντλησης φ/α του Ισραήλ στη Μεσόγειο
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Sayyed Nasrallah απείλησε το Ισραήλ ότι η οργάνωσή του θα προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων άντλησης φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του μηνύματος ο Nasrallah δήλωσε ότι «Η Χεζμπολάχ μπορεί να εξουδετερώσει όλες τις πλατφόρμες άντλησης του Ισραήλ μέσα σε μερικές ώρες».
«Εάν μας εμποδίσετε, θα εμποδίσουμε. Εάν ανοίξετε πυρ θα ανοίξουμε πυρ» πρόσθεσε.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη «να δράσει» αν χρειαστεί για την υπόθεση αυτή.
Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι, είπε, πρέπει να καλέσουν τις ΗΠΑ να ακούσουν τα αιτήματα του Λιβάνου ώστε «να κρατηθεί η Χεζμπολάχ μακριά από το Ισραήλ».
«Στη μάχη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το μόνο χαρτί που έχουν (οι Λιβανέζοι) είναι η αντίσταση», τόνισε.
Αν το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο ζητούσε από τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τους Ισραηλινούς, ο Νασράλα υποστήριξε ότι η οργάνωση «θα ήταν έτοιμη να τους σταματήσει μέσα σε λίγες ώρες».
Τρομερά πράγματα στην περιοχή μας…
Πηγή