Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Oι Τούρκοι ξανακόβουν τα νερά του Ευφράτη

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Μετά από καταγγελίες των Κούρδων, έγινε γνωστό πως η Τουρκία έκοψε την ροή των νερών στον ποταμό Ευφράτη, μειώνοντάς την.


Ως αποτέλεσμα μειώθηκε αισθητά η στάθμη των υδάτων στην κουρδική πόλη Κόμπανι και στην πρόσφατα απελευθερωμένη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη Τάμπκα.
«Η τουρκική κυβέρνηση έκοψε τα νερά του Ευφράτη, προκαλώντας αισθητή πτώση της στάθμης του νερού στο Φράγμα Τισχρίν [κοντά στην Κόμπανι] και στο Φράγμα της Τάμπκα [στην επαρχία της Ράκα]», δήλωσε ο Αμπντουλκαρίμ Ομέρ, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κουρδικού καντονιού της Τσεζίρε στην Ροζάβα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Hawar, η στάθμη του νερού στα φράγματα της Συρίας είναι η χαμηλότερη εδώ και 17 χρόνια! Η Τουρκία κόβει συχνά το τελευταίο διάστημα την παροχή νερού από τον Ευφράτη ποταμό στη Συρία από το Φράγμα Ατατούρκ στο έδαφός της.
Τα πράγματα οδηγούνται προς κλιμάκωση, την ώρα που Κούρδοι αξιωματούχοι από την βόρεια Συρία καταγγέλλουν ότι κλείνοντας η Τουρκία τα νερά του Ευφράτη παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.
Αυτό μεταφράζεται ως αντίδραση των Τούρκων στην προσπάθεια δημιουργίας κράτους Κουρδιστάν και φυσικά στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής αναφορικά με το Κατάρ.



Στο μυαλό μας αβίαστα έρχεται η προφητεία του Αγίου Παΐσίου, πως «όταν ακούσετε ότι τα νερά του Ευφράτη τα κόβουν ψηλά οι Τούρκοι», ξεκινούν δραματικές και ραγδαίες εξελίξεις στον πλανήτη με αρχή την Μέση Ανατολή και την Τουρκία.
Μην ξεχνάμε πως οι Ρώσοι στηρίζουν έμπρακτα τους Κούρδους και τυχόν αναταραχές στην περιοχή με ευθύνη της Τουρκίας, θα αναγκάσουν την «Αρκούδα» να παρέμβει δραστικά.
Βέβαια να τονίσουμε πως η ροή δεν έχει ακόμα κοπεί εντελώς αλλά μειωθεί αισθητά. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα συμβεί και αυτό.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κόβει τη ροή νερού προς τη Συρία. Το είχε κάνει ξανά τον Μάιο του 2014 με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού στην τεχνητή λίμνη Άσαντ να πέσει τότε 7 ολόκληρα μέτρα.












ΠΗΓΗ
triklopodia.gr


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...