Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι σούπερ θρεπτικά!

Καλοκαίρι χωρίς φρούτα (και παραλίες) δε νοείται. Τα φρούτα που απολαμβάνουμε αυτήν την εποχή είναι νόστιμα, δροσερά, ζουμερά και πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.


Γνωρίστε τα και… αγαπήστε τα.

Καρπούζι

Ο «βασιλιάς» του καλοκαιριού είναι… πλούσιος σε βιταμίνες C, B1, B6, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ περιέχει και λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία. Μια φέτα καρπούζι δίνει περίπου 85 θερμίδες.

Πεπόνι

Πάει… πακέτο με το καρπούζι, δίνει περί τις 30 θερμίδες ανά φέτα και έχει αρκετή βιταμίνη C.

Κεράσια

Γλυκά και νόστιμα, τα κεράσια περιέχουν πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και βιταμίνη C, όπως επίσης και φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και πρωτεϊνών, ενώ δίνουν περίπου 90 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Ροδάκινο

Ζουμερό και δροσερό, το ροδάκινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Ε και περιέχει μικρές ποσότητες σιδήρου και Κάλιου. Ένα μέτριο ροδάκινο δίνει περίπου 60 θερμίδες.

Βερίκοκο

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, κάλιο και ασβέστιο, χαμηλό σε θερμίδες (1 βερίκοκο δίνει μόλις 17) και ενισχυμένο σε φυτικές ίνες.

Σταφύλια

Περιέχουν κάλιο, βιταµίνες Α, Β και C, ενώ ανεξαρτήτως χρώματος, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή. Έχουν όμως και αρκετές θερμίδες λόγω σακχάρων: 1 μεσαίο τσαμπί δίνει περί τις 150 θερμίδες.

Μούσμουλα

Δεν θα πείτε και «σιγά τα μούσμουλα»: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, C, φολικό οξύ, Νάτριο αλλά και ασβέστιο. Εκατό γραμμάρια δίνουν περίπου 42 θερμίδες.

Σύκα

Γλυκά και θρεπτικά, τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, πολυφαινόλες και σίδηρο. Δύο σύκα δίνουν περίπου 40 θερμίδες.

Ν. Γ.

ΠΗΓΗ
https://simeiakairwn.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...