Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ιρανοί Φρουροί προστατεύουν τον Εμίρη του Κατάρ-Διαταγή Ερντογάν για fast track διαδικασίες αποστολής χιλιάδων στρατιωτών στη Ντόχα

Του Βασίλη Καπούλα

Κοσμογονικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς το Τουρκικό κοινοβούλιο περνάει με fast track νόμο- εξουσιοδότηση για ανάπτυξη χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ.
Επιπλέον το Ιράν προσφέρθηκε κι αυτό να στείλει επίλεκτες δυνάμεις των Ιρανών φρουρών για να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα του Κατάρ.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς φαίνεται πως όλες οι χώρες ετοιμάζονται για ένοπλη αντιπαράθεση που θα αλλάξει το χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα το πρωί στην εφημερίδα του Αλ- Τζαζίρα, εμφανίστηκε βίντεο-μήνυμα το οποίο έδειχνε το Κατάρ να έχει ενωθεί με το Ιράν.

Με λίγα λόγια θεωρούν ότι υπάρχει στρατιωτική συνθήκη μεταξύ Ιράν και Κατάρ καθώς η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι το Ιράν προστατεύει τον εμίρη του Κατάρ με Ιρανούς φρουρούς της Επανάστασης μέσα στο παλάτι του, λίγες ώρες αφού ο εμίρης του Κουβέιτ έφυγε από τη Jedah.

Αργότερα ο πρέσβης του Κατάρ τόνισε ότι όλες οι ιστορίες που εμπλέκουν του Κατάρ στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι κατασκευασμένες.

Εντός της ημέρας το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να πάρει απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες τόσο από το κυβερνών AKP όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το χτεσινό άρθρο μας «Σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου, τουρκικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στο Κατάρ, στην βάση που έχει κατασκευαστεί. Στόχος; Η αποτροπή εισβολής των σαουδαράβων…

Πρακτικά, δηλαδή, ενεργοποιείται διμερής συμφωνία Άγκυρας – Κατάρ η οποία προβλέπει ότι η Τουρκία θα συνδράμει το συγκεκριμένο εμιράτο του Κόλπου οποτεδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις του με τις ηγέτιδες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό εξωτερικών Ζαρίφ στις 17:00 (τοπική ώρα).

Θα συζητηθεί η κρίση του Κατάρ και η τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη. Συνολικά σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν 39.

Στις 6 Ιουνίου (σ.σ. εχθές) ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είχε τονίσει ότι το Ιράν πρέπει να τιμωρηθεί για την ανάμειξη και τη στήριξη της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Στις 7 Ιουνίου επιτέθηκε το ISIS. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μέρα με τη μέρα το σχίσμα που προκλήθηκε στον αραβικό κόσμο την Δευτέρα διευρύνεται, με επτά αραβικές χώρες -με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται- να διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο όχι μόνο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά και ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την σιιτική Τεχεράνη, παραδοσιακή αντίπαλο του σουνιτικού Ριάντ.

Από την πλευρά του το Κατάρ κατηγόρησε τους γείτονές του στον Κόλπο ότι επιδιώκουν να το θέσουν υπό κηδεμονία και κατήγγειλε ως «αδικαιολόγητη» τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Τα μέτρα αυτά είναι «αδικαιολόγητα» και «αβάσιμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την επίθεση του ISIS στο Ιράν.








Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...