Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Τι ίσως σημαίνει η αναταραχή στο Κατάρ

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος

Το Clipper Data Blog μοιράστηκε με το διεθνές αναγνωστικό κοινό, στις 6 Ιουνίου 2017 [δες εδώ], ορισμένα ενδιαφέροντα γραφήματα σε σχέση με την εξαγωγική δραστηριότητα του Κατάρ σε αργό πετρέλαιο και στα παράγωγα του, όπως φυσικά και σε LNG [υγροποιημένο φυσικό αέριο].

Το Κατάρ αποτελεί ένα σχετικά μικρό εξαγωγέα αργού πετρελαίου και των παραγώγων του, αλλά, την ίδια στιγμή, κυριαρχεί ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές αναταράξεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής θα επηρεάσουν ελάχιστα το μοίρασμα του αργού πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, αναμφίβολα, ίσως δεχθεί σημαντικές προκλήσεις το διεθνές μοίρασμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ιδιαιτέρως δε προς την Ιαπωνία και προς τη Νότιο Κορέα ως κύριους εισαγωγείς LNG από το Κατάρ.

Σημειώνεται, ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας, από πλευράς Κατάρ, σε LNG, είναι αναπόφευκτο ότι θα ωφελήσει την Αυστραλία, η οποία καιροφυλακτεί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης σε εξαγωγές LNG παγκοσμίως.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...