Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Το χωρίο της Ελλάδας που οι κάτοικοι του άλλαξαν όνομα προς τιμήν του Γρηγόρη Αυξεντίου

σχόλιο Γ.Θ : Να αξιωθούμε να δούμε όλα τα τούρκικα και φράγκικα ονόματα περιοχών μας να αλλάζουν με ονόματα ηρώων μας. Αμήν!

60 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον ηρωικό θάνατο της μεγαλύτερης μορφής που ανέδειξε ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Σαν σήμερα ο Γρηγόρης Αυξεντίου με την ηρωική του θυσία πέρασε στο πάνθεον των ηρώων και κέρδισε μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Η αναγνώριση της θυσίας του δεν άργησε να έρθει. Το μέγεθος αυτής φαίνεται πιο κάτω…



Οχτώ χιλιόμετρα έξω από τη Ξάνθη, υπάρχει ένα χωριό αφιερωμένο στον Γρηγόρη Αυξεντίου, το Αυξέντιο. Το χωριό πήρε το όνομα του το 1960, μόλις τρία χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατο του Σταυραετού του Μαχαιρά στις 3 Μαρτίου του 1957.



Μέχρι τότε το χωριό ονομαζόταν Νέο Κατράμιο. Οι κάτοικοι του, στην πλειονότητα τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή το 1926 ήθελαν να απαλλαγούν από το τουρκικό όνομα (Κατράμι=μαυρο στα τούρκικα) και να δώσουν στο χωρίο τους ένα ελληνικό όνομα.

Κοντά στην περιοχή που στέκει σήμερα το Αυξέντιο βρισκόταν το Παλίο Κατράμιο στο οποίο κατοικούσαν Τούρκοι, μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης για ανταλλαγή πληθυσμών.

Το 1960 όταν οι κάτοικοι αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα, γραμματέας του χωρίου ήταν κάποιος συμπολεμιστής του Γρηγόρη Αυξεντίου που υπηρέτησε μαζί του στην περιοχή του Κιλκίς στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όταν ακόμα ο Γρηγόρης Αυξεντίου υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό πριν κατηφορίσει στην Κύπρο για τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.



Παράλληλα η πρόσφατη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου είχε συγκινήσει όλο τον κόσμο και η ιδέα για να δοθεί στο χωρίο το όνομα του Σταυραετού του Μαχαιρά, βρήκε ομόφωνα σύμφωνους όλους τους κατοίκους.

Μετά τις σχετικές άδειες από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδος, το χωρίο άλλαξε όνομα και πλέον αποτελούσε έναν ακόμα πυρήνα που θα κρατά άσβεστη τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...