Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν ταχεία προέλαση στη Συρία (Ρωσικό ΒΙΝΤΕΟ)

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων)


Σύμφωνα με το γνωστό τηλεοπτικό δίκτυο «The russian times», τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν ταχύτατη επίθεση στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λατάκειας στην Συρία για την απώθηση των τζιχαντιστών (!).

Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν βίντεο που κυκλοφόρησε από την συριακή τηλεόραση στο οποίο ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ στρατιωτικές εντολές σε άπταιστα ρωσικά όπως: «Αφήστε τους! Πάλι! Ωστόσο, έλα!», αναφέρει η μεγάλης κυκλοφορίας Μοσχοβίτικη εφημερίδα Vzgliad.ru.

Αυτό το βίντεο δεν αποτελεί πιθανόν τη μεγαλύτερη απόδειξη της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων, στην πλευρά των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για πολλούς λόγους θα μπορούσε  να δηλώσει κάποιος «δύσπιστος», μιλώντας ακόμα και για τη δημιουργία και ενός πλαστού βίντεο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό αμυντικό portal «Военно информатор», το οποίο αναφέρεται σε δικές του ανώνυμες πηγές, ένα μικρό σε μέγεθος (υπολογίζονται στους 50-100 άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Spetsnaz με πολιτική περιβολή), ρωσικό στρατιωτικό σώμα, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας προωθείται ενεργά από την περιοχή του λιμανιού της πόλης της Λατάκειας προς το βόρειο τομέα της πόλης.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη του πυροβολικού και των Ρώσων στρατιωτικών έχει ήδη επεκταθεί σε σημαντικά εδαφικά σημεία, για τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.

Οι Ρώσοι Spetsnaz με μια συντονισμένη επιχείρηση εξουδετέρωσαν τις καλά προφυλαγμένες θέσεις των ισλαμιστών στις βόρειες συνοικίες της πόλης, καταλαμβάνοντας στη συνέχεια πάνω από 20 χιλιόμετρα εδάφους.

Τονίζεται από τα ΜΜΕ ότι  κοντά στην πόλη  της Λατάκειας υπήρξε μια εντατικοποίηση των εχθροπραξιών   καθώς και ευρεία  χρήση  ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών , που σφυροκοπούσαν  για μεγάλο διάστημα ανελέητα  τις θέσεις των Ισλαμιστών ανταρτών του ISIS.

Το παρασκήνιο της εμπλοκής των Ρώσων στην Συρία περιλαμβάνει ωστόσο πολλά «επεισόδια».
Δυτικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πρόσφατα την πραγματοποίηση μιας σειράς  διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ρώσων και των Ιρανών, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα  της εξουδετέρωσης του ISIS,  και την απειλή που θέτει για το καθεστώς Άσαντ. 

Ο διοικητής της  περίφημης ιρανικής πολιτοφυλακής Al Quds Υποστράτηγος Qassem  Soleimani , επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών.

Ως εκ τούτου,  Ρώσοι και  Ιρανοί κατέληξαν σε στρατηγική απόφαση, να καταβάλουν ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ η οποία κρίνεται   απαραίτητη για την διατήρηση του καθεστώτος  του Άσαντ στην  εξουσία, έτσι ώστε η Συρία μπορεί να ενεργεί ως «φραγμός», στην εξάπλωση του ISIS  στην ευρύτερη περιοχή των πρώην Σοβιετικών ισλαμικών δημοκρατιών.

Όλα αυτά ενώ στην Συρία η κατάσταση περιπλέκεται για την δύση  με την παρουσία  Ρώσων στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου, Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρήθηκαν στην επαρχία της Λατάκειας, ιδίως, στο χωριό Slanfe.

Οι  «συγκεκριμένοι» Ρώσοι  στρατιωτικοί  «βοήθησαν» τα μέγιστα τις δυνάμεις του Ασάντ, ώστε να κρατήσουν αλώβητη την αμυντική γραμμή τους,  ενάντια στην  μεγάλη  έκτασης χερσαία επίθεση των ισλαμικών στρατιωτικών μονάδων της Αλ-Νούσρα από την γειτονική πόλη Al-Gabe, που απειλούσε πραγματικά  τα χωριά Αλεβιτών.

Η ρωσική ιστοσελίδα, επικαλείται και την αραβική εφημερίδα Al Watan-, η οποία ισχυρίζεται ότι το καθεστώς Άσαντ, επέτρεψε στο ρωσικό στρατό να κατασκευάσει και μια δεύτερη στρατιωτική βάση στην περιοχή της πόλης  Jableh, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια της Λατάκειας.

Η ιστοσελίδα «Военно информатор», υπενθυμίζει ότι οι πληροφορίες σχετικά με την είσοδο στο συριακό έδαφος ρωσικού στρατιωτικού σώματος μικρού μεγέθους, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το Πεντάγωνο. 

Η επίσημη έκθεση αναφέρει ότι ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών (Su-27 και Mig -31), αλλά και των μονάδων αυτοκινούμενου πυροβολικού (2S19 MSTA-S 152 mm).

Πηγές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνουν επίσης μια σημαντική αύξηση ρωσικών αποβατικών πλοίων που περνούν τα Δαρδανέλια με κατεύθυνση τα συριακά λιμάνια (έρχονται ήδη δύο πλοία).

Σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στην Συρία μεταστάθμευσαν μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων (Su -27) και επιθετικά ελικόπτερα (Mi Mil 35), καθώς και πλήθος μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης.

Υπενθυμίζεται ότι η  Λατάκια είναι η μεγαλύτερη πόλη λιμάνι και διοικητικό κέντρο της επαρχίας με το ίδιο όνομα, στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι Αλεβίτες που υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα Μπάαθ στη Συρία, με επικεφαλής τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τα σχέδια του Κρεμλίνου αφορούν καθαρά την μεταφορά του πολέμου κατά του ισλαμικού στρατού στο συριακό έδαφος, για να μην «φτάσουν» ποτέ οι ισλαμιστές στον Καύκασο και δημιουργήσουν προβλήματα στον άξονα των χωρών που θα διέρχεται ο «δρόμος του Μεταξιού» με την Κίνα  που μόλις χθες ανακοινώθηκε επίσημα.



http://www.pentapostagma.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...