Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Τριακόσιες χριστιανικές κατακόμβες ανακαλύφθηκαν στην Εδεσσα της Μικράς Ασίας.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu,

στην περιοχή της Ούρφας στην νοτιοανατολική Τουρκία, που είναι γνωστή με την αρχαία ονομασία της Έδεσσα, έχουν ανακαλυφθεί και περιμένουν την εξερεύνηση τους περί τις 300 σπηλιές κατακόμβες που ανάγονται στην πρώτη περίοδο της διάδοσης του χριστιανισμού στην περιοχή.

Συγκριμένα στην περιοχή Bozova Yaylak της Şanlıurfa, (δηλαδή της αρχαίας Έδεσσας), όπως ανακοινώσε ο δήμαρχος της περιοχής, Halil Göçer, έχει διαπιστωθεί από πρώτες ερευνητικές αποστολές ότι υπάρχουν περί τις τριακόσιες ιστορικές σπηλιές κατακόμβες που ανάγονται στην πρωτοχριστιανική περίοδο. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι χρειάζεται μια μεγάλη ερευνητική αποστολή γιατί είναι σίγουρο πως οι σπηλιές αυτές κρύβουν πολλά πολύτιμα στοιχεία της ταραγμένης εκείνης περιόδου.

Να σημειώσουμε ότι η Έδεσσα της Μικράς Ασίας είχε γίνει γνωστή από τον βασιλιά της τον Άβγαρο που είχε βασιλέψει την εποχή του Ιησού Χριστού. Σύμφωνα με την παράδοση, ο βασιλιάς Άβγαρος ο Ε΄ ή ο Ζ΄, που έζησε την εποχή του Αυγούστου ή του Τιβέριου, έστειλε μια επιστολή στον Ιησού, για να πάει στην Έδεσσα, ώστε να τον θεραπεύσει τον ίδιο από μια βαριά αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Λέγεται μάλιστα, πως ο Ιησούς του απάντησε.

Πηγή για τις δύο αυτές επιστολές είναι ο σημαντικός Πατέρας της Εκκλησίας, Ευσέβιος Καισαρείας, ο οποίος γεννήθηκε γύρω στο 280 μ.Χ. και ήταν σύγχρονος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου. Στο έργο του «Εκκλησιαστική Ιστορία», αφού πρώτα διερευνά το πρόβλημα για το ποιοι απάρτιζαν τον κύκλο των εβδομήντα μαθητών του Χριστού, μνημονεύει την επιστολή του Τοπάρχη Άβγαρου της Έδεσσας προς τον Ιησού και τη σχετική απάντηση που έλαβε.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


 http://nikosxeiladakis.gr


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...