Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η τελική πρόταση των δανειστών.

Ένα έγγραφο, που θα περιγράφει την άποψη των τριών θεσμών επί ενός σχεδίου σκοπιμότητας, θα εξετάσει σε λίγη ώρα το Eurogroup.

H πρόταση επιτρέπει στην Ελλάδα να αναθεωρήσει τις ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα τέλη του 2016, αν βρεθούν ισοδύναμες πηγές εσόδων και επεκτείνει την καταληκτική ημερομηνία για κατάργηση του ΕΚΑΣ κατά δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ θα ενημερώσουν με το συγκεκριμένο σχέδιο για την άποψη τους για το τι θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόταση συμφωνίας.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου των δανειστών

Πρωτογενές πλεόνασμα: Ο στόχος είναι 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% του ΑΕΠ για το 2016, 3% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018

Αλλαγές στο ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου με στόχο αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) - Θα έχει τρείς συντελεστές βασικός 23% στην εστίαση, ξενοδοχεία, 13% στα βασικά είδη διατροφής, ενέργεια και νερό και 6% για τα φάρμακα βιβλία και θέατρα

Πιο αυστηρές οι εξαιρέσεις για τους αγρότες

Αύξηση φόρου 26% στο 28% στις επιχειρήσεις και προκαταβολής φόρου στο 100% μέχρι το τέλος του 2016

Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Κατάργηση των επιδοτήσεων στο ντήζελ για τους αγρότες

Μείωση κατά 50% στις δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης

Σταθερά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ το 2015 και 2016, μετά και την πιθανή αναθεώρηση των αντικειμενικών

Για τις πρόωρες συντάξεις σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης ως το 2022

Σταδιακή απόσυρση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από τέλος του 2019 (αντί του 2017 που ήταν η αρχική πρόταση). Οι περικοπές θα αρχίσουν από 20% των δικαιούχων με τα μεγαλύτερα ποσά σύνταξης

Πάγωμα των ορίων δαπανών για τις εγγυημένες επικουρικές συντάξεις στα φετεινά επίπεδα, αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείματος

Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων από 4 στο 6% για την ιατροφαραμακευτική περίθαλψη και επέκταση της εισφοράς και στις επικουρικές

Απόσυρση όλων των εξαιρέσεων με κρατική χρηματοδότηση και εναρμονισμός των κανόνων με τις εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου 2015

Μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό

Ζητείται επίσης νέα φάση αλλαγών στο Ασφαλιστικό με νομοθέτηση ως 31 Οκτωβρίου του 2015 για τη στενότερη σύνδεση εισφορών και συντάξεων στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης.

Μετά από αναλογιστική μελέτη θα νομοθετηθούν:

  • Συγκεκριμένες παραμετρικές βελτιώσεις για τη στενότερη σύνδεση εισφορών και συντάξεων.
  • Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των διαφορετικών συστημάτων για τις βασικές εισφορές και τις παροχές.
  • Εναρμόνιση και των εισφορών του ΟΓΑ, εφόσον δεν συγχωνευθεί με άλλα Ταμεία.
  • Συγχώνευση Ταμείων ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
  • Η κυβέρνηση καλείται να λάβει όλα τα ισοδύναμα μέτρα για να αντισταθμίσει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές του 2012.

Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμη πάρει τελικό πράσινο φως από την ελληνική πλευρά αλλά αποτελεί εκτίμηση των θεσμών για το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Eurogroup θα εισαχθεί και έγγραφο σκοπιμότητας προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μέχρι και πριν λίγη ώρα κυβερνητικές πηγές αποσαφήνιζαν πως η Ελλάδα δεν υπαναχωρεί από τις θέσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters το Eurogroup θα ενημερωθεί μόνον για τις προτάσεις των θεσμών.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επί συγκεκριμένου εγγράφου.
«Αν δεν συμφωνήσουμε στο σημερινό Eurogroup, θα πρέπει να εξετάσουμε άλλα ενδεχόμενα», είπε και έθεσε ως τελική προθεσμία την Κυριακή, λέγοντας πως κάθε λεπτό που περνά δυσκολεύει η κατάσταση.
«Με εκπλήσσει η άνεση με την οποία η κυβέρνηση παίζει το μέλλον της χώρα της», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός.
Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το γερμανικό πρακτορείο MNI έκαναν λόγο για ενδεχόμενο Eurogroup το Σάββατο.

Οι Financial Times γράφουν μεταξύ άλλων για την πρόταση των δανειστών:

Το άλλο σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι η αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος φόρου προστιθέμενης αξίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχέδιο κάνει αρκετούς συμβιβασμούς με τις ελληνικές προτάσεις. Οι πιστωτές αρχικά επιδίωκαν ένα απλοποιημένο σύστημα δύο βαθμίδων, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με συντελεστή 23 τοις εκατό. Πλέον, προσανατολίζονται προς την ελληνική ιδέα, που προβλέπει ένα σύστημα τριών βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένου ενός «υπερ-μειωμένου» συντελεστή 6 τοις εκατό για φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και θέατρο.

Το σημαντικό είναι ότι οι πιστωτές αποδέχτηκαν να διατηρηθεί η ηλεκτρική ενέργεια στη μεσαία βαθμίδα με συντελεστή ΦΠΑ 13 τοις εκατό, σημείο στο οποίο επέμενε η Αθήνα εδώ και καιρό. Τα «βασικά τρόφιμα» επίσης κατατάσσονται στη μεσαία βαθμίδα, όμως όλα τα άλλα βρώσιμα είδη - συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των επεξεργασμένων τροφίμων - πηγαίνουν στο υψηλότερο ποσοστό του 23 τοις εκατό. Η Αθήνα έχει προσπαθήσει να κρατήσει τα επεξεργασμένα τρόφιμα στην μεσαία βαθμίδα.

Ένα άλλο πλήγμα για την Αθήνα: το σχέδιο των πιστωτών καταργεί τις απαλλαγές από τον ΦΠΑ για τα ελληνικά νησιά. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν άδικο μερικά από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας να καταβάλουν τους ίδιους φόρους με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε άλλα φορολογικά θέματα, οι πιστωτές διατηρούν την ιδέα της Αθήνας για την αύξηση των εταιρικών φόρων από το σημερινό ποσοστό του 26 τοις εκατό. Ωστόσο, αντί για αύξηση τους σε 29 τοις εκατό, όπως πρότεινε ο κ. Τσίπρας, θα είναι 28 τοις εκατό σύμφωνα με το σχέδιο των πιστωτών.

Η ελληνική ιδέα ενός εφάπαξ φόρου 12 τοις εκατό επί όλων των εταιρικών κερδών άνω των 500.000 ευρώ επίσης απορρίφθηκε τελείως. Ωστόσο, το σχέδιο κρατά την πρόταση του κ. Τσίπρα να αυξήσει τον φόρο πολυτελείας επί των σκαφών αναψυχής από 10 τοις εκατό σε 13 τοις εκατό.

 

Πηγές: http://news.in.gr , http://www.protothema.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...