Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Αιφνιδιασμός στο Βερολίνο: Πως και γιατί βρέθηκαν με την πλάτη στο τοίχο oι δανειστές – Φοβούνται γενικευμένο χρηματιστηριακό χάος


Τον πλήρη αιφνιδιασμό των δανειστών κατάφερε να πετύχει η κυβέρνηση τόσο σε στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο, ενώ κατάφερε να ανακτήσει...
την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τη Γερμανία να σκέφτεται σοβαρά να αποσύρει την πρόταση των θεσμών, την πρόταση δηλαδή εξαθλίωσης και ταπείνωσης του ελληνικού λαού η οποία αποτελεί και το αντικείμενο του δημοψηφίσματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ας δούμε τι αναφέρουν οι ξένοι σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Βερολίνου καθώς και τι ήθελε να πετύχει η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
Αιφνιδιάστηκαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την απόφαση του Αλεξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αναφέρει η Wall Street Journal.

H προσφυγή στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλλει την Τρίτη 30 Ιουνίου τα 1,5 δισ. προς το ΔΝΤ αλλά και ότι το πακέτο διάσωσης προς τη χώρα θα «λήξει» αν δεν αποφασιστεί παράταση γράφει η εφημερίδα.

Παράλληλα, δημιουργούνται μια σειρά ερωτήματα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπουργοί οικονομικών στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις για περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα όπως επίσης και το θέμα της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.

Παράλληλα, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως θα είναι δύσκολο να πειστούν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα πέραν της 30ης Ιουνίου.

Αλλές πληροφορίες μιλούν για το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η πρόταση των εταίρων, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να κάνει πίσω «μαζεύοντας» την πρόταση για δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του και το Dow Jones Newswire μεταδίδει πως οι δανειστές είναι έτοιμοι να αποσύρουν την τελευταία πρότασή τους, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θέτει στην κρίση του λαού, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τη θέση της, καθώς στην περίπτωση αυτή το δημοψήφισμα θα είναι άνευ αντικειμένου, όπως μεταδίδει.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup θα διεξαχθεί» σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα «σχέδιο Β», κάτι που φέρεται να επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Όμως γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για δημοψήφισμα;

Η πολιτική απόφαση για το δημοψήφισμα δείχνει βγαλμένη μέσα από τη θεωρία παιγνίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, όπου κυριάρχησε το ελληνικό ζήτημα άκουσε με αμηχανία και προβληματισμό την Γερμανίδα Καγκελάριο από το βήμα να προειδοποιεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη Δευτέρα και σε έντονο ύφος να δίνει το στίγμα το προθέσεων της όταν ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί «να την εκβιάσει» η Ελλάδα…

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί όμως και ως «τακτικό σφάλμα» της Γερμανίδας καγκελαρίου, αφού αποκαλύπτει την πεποίθησή της για την προοπτική σοβαρών αναταράξεων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία.

Κατά συνέπεια, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτός: Το να προκαλέσει αυτό που η Άγκελα Μέρκελ επιθυμεί να αποτρέψει, δηλαδή γενικευμένο χρηματιστηριακό χάος, το οποίο θα αποδείξει τον ελληνικό ισχυρισμό, ότι ενδεχόμενο ελληνικό Grexit θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Με την κίνηση αυτή, η ελληνική πλευρά κλιμακώνει κάθετα τη σύγκρουση, παραμένοντας σταθερά εντός του «chicken game» που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαβιβάζοντας στην πλευρά των δανειστών το μήνυμα, ότι παραμένει απολύτως έτοιμη για τη σύγκρουση…
Ποια θα είναι όμως τα αντίποινα μιας οργισμένης Γερμανίας;

Το μεγάλο «εργαλείο» είναι σαφώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ELA, που κρατούν στη ζωή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κλείνοντας τη «στρόφιγγα» της ρευστότητας, επιδίωξη των δανειστών θα είναι να αυξήσουν κάθετα την εσωτερική πίεση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, καθώς πιστεύουν ότι θα έχει απώλειες στα ποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις και σε επίπεδο κόμματος και προσωπικά.

Το πρόβλημα για τους δανειστές είναι η απουσία χρόνου. Την Κυριακή θα ληφθούν αποφάσεις και τη Δευτέρα θα μπορούσε να επικρατεί χάος στις διεθνείς αγορές..

Γιατί όμως οι δανειστές είναι με τη πλάτη στο τοίχο μετά την προκύρηξη δημοψηφίσματος;

Σε περίπτωση που επικρατήσει το «ΟΧΙ» που είναι άλλωστε και το πιο πιθανό

Οι δανειστές δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν κανένα πρόγραμμα λιτότητας εφόσον ο ίδιος ο λαός  το έχει απορρίψει, υπάρχει δηλαδή μια «αρνητικότητα» ανάληψης και αποδοχής «μεταρρυθμίσεων» (απορρυθμίσεων) όπως τις εννοούν οι θεσμοί..Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα προηγούμενο για τους υπόλοιπους λαούς οι οποίοι βρίσκονται υπό καθεστώς τροικανής οικονομικής ασφυξίας ενώ αυξάνεται και η αξιοπιστία-δέσμευση του Α.Τσίπρα με ανανεωμένη εσωτερική λαϊκή νομιμοποίηση προς την κατεύθυνση της απόρριψης των αιτημάτων των δανειστών.

Για τους λόγους αυτούς η Γερμανία σκέφτεται να αποσύρει την πρόταση εξαθλίωσης και ταπείνωσης των θεσμών. Απλά δεν την συμφέρει γιατί αν γίνει θα πρέπει μετά να προχωρήσει σε μεγαλύτερπ κόστος υποχώρησης προκειμένου να κρατήσει την ευρωζώνη ακέραιη.. Αν υποστεί όμως την ήττα αυτή θα έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου ενώ θα δεχτεί και σφοδρές κριτικές από ΗΠΑ-Κίνα αφού θα βρίσκεται σε εξέλιξη ενα γενικευμένο χάος σε ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια ενώ η Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται δεν έχει να χάσει και πολλά… Αντίθετα, αν λειτουργήσει, θα κερδίσει…

πηγή / http://apocalypsejohn.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...