Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Spiegel: Ο χρόνος τελειώνει. Η χρεοκοπία ξεκίνησε.

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Μαΐου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους έξι δις ευρώ.
Εντούτοις οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν. Στην ίδια τη χώρα η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Όπως σημειώνει το Spiegel, από τα όσα ακούγονται στην Ελλάδα η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει. «Σχεδόν παντού όπου έχει λόγο το κράτος οι πληρωμές καθυστερούν ή αναβάλλονται. (…) Η κυβέρνηση μαζεύει ό,τι έχει και δεν έχει για να εξυπηρετήσει τα χρέη της και προφανώς αξιοποιεί και πόρους τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έχει. Αυτό καταδεικνύει και το παράδειγμα του κρατικού Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, (ο οργανισμός) έλαβε την εντολή να ανοίξει λογαριασμό στην ελληνική κεντρική τράπεζα προκειμένου να εμβάσει εκεί τα διαθέσιμά του. Πρόκειται για 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για την κατασκευή και την ανακαίνιση σχολείων».

Καταληκτική ημερομηνία η 12η Μαΐου;


Σχεδόν παντού όπου έχει λόγο το κράτος, οι πληρωμές καθυστερούν ή αναβάλλονται "Σχεδόν παντού όπου έχει λόγο το κράτος, οι πληρωμές καθυστερούν ή αναβάλλονται"
«Οι στόχοι είναι σαφείς: όσο γίνεται η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να εξυπηρετεί το χρέος της στους διεθνείς της πιστωτές».
Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, πρόκειται μάλλον για μια υφέρπουσα χρεοκοπία. Αλλά πόσο μπορεί να διαρκέσει ακόμη αυτό; Εδώ και εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους φρέσκο χρήμα προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τουλάχιστον τα χρέη της μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει άλλη μια δόση προς το ΔΝΤ ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ. «Το αργότερο τότε, σύμφωνα με παρατηρητές, και εάν η χώρα δεν λάβει βοήθεια, όλα τελειώνουν. Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και επισήμως, η δε φήμη της θα καταστρεφόταν».

Κώστας Συμεωνίδης
http://www.freepen.gr/2015/04/spiegel.html
dw.de


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...