Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Οι Σέρβοι της Βοσνίας ετοιμάζονται για απόσχιση.

Το μεγαλύτερο κόμμα των Σέρβων της Βοσνίας, ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ‘Σερβικής Δημοκρατίας’, σε τρία χρόνια, το 2018.

Η συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατικών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της ‘Σερβικής’, Μίλοραντ Ντόντικ, έχει εγκρίνει ένα ψήφισμα για ανεξαρτησία από τη Βοσνία, το οποίο μετατράπηκε σε επίσημη πολιτική του κόμματος.

Ο εθνικιστής Ντόντικ κατηγόρησε τις κρατικές αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, προσπαθεί να σφετερισθεί τα δικαιώματα που για την αυτονομία της ‘Σερβικής Δημοκρατίας’ που διασφαλίστηκαν από την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.

«Η Σερβική Δημοκρατία δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω περιορισμό των αρμοδιοτήτων της από το κράτος υπό το πρόσχημα της μεταρρύθμισης, ο Ντόντικ ανέφερε μετά τη συνάντηση του κόμματος.

Σύμφωνα με την απόφαση εάν τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δεν ανακτήσει τις αρμοδιότητες, οι οποίες διασφαλίζονται από το Σύνταγμα, μέχρι το τέλος του 2017, στο Κοινοβούλιο των Σέρβων, το κόμμα του Ντόντικ θα καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα για απόσχιση από την πλειοψηφία της Μουσουλμανικής –Κροατικής Ομοσπονδίας και θα αποτελέσει αυτόνομη διοικητική μονάδα στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα προσφέρουν τη δυνατότητα στη Σερβική Δημοκρατία να γίνει ένας ειρηνικός διαχωρισμός με αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε ο Ντόντικ.

Ωστόσο, το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εξέδωσε δήλωση, όπου τονίζεται ότι σύμφωνα με τη συνθήκη του Ντέιτον, του 1995, οι δύο διοικητικές μονάδες που απαρτίζουν το κράτος, δεν έχουν δικαίωμα απόσχισης από το κοινό κράτος.


http://www.echedoros-a.gr/2015/04/blog-post_190.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...