Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Μόσχα σε ΝΑΤΟ: παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια στα σύνορά μας

φωτο αρχείο από ρωσικά τεθωρακισμένα
Στρατής Μαζίδης

Η Ρωσία έκανε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου επικίνδυνη στρατιωτική συγκέντρωση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη» υποστηρίζοντας πως παραβιάζεται παράλληλα...

η συνθήκη μεταξύ της Μόσχας και της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Η υπερσυγκέντρωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά, ή στις λεγόμενες "χώρες της γραμμής του μετώπου", είναι ένα άνευ προηγουμένου επικίνδυνο βήμα που παραβιάζει όλες τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιδρυτικής Συνθήκης Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ» δήλωσε ο Alexander Lukashevich, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Τόνισε ότι η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ παραβιάζει σαφώς τη συνθήκη Ρωσίας-ΝΑΤΟ που υπογράφηκε τον Μάιο του 1997, η οποία απαγορεύει στην Ατλαντική Συμμαχία τη μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων στις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία).

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι η κίνηση είναι προσωρινή. Αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα αποσυρθούν τα στρατεύματά της από την περιοχή.

Η έντονη κριτική της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του στρατιωτικού επικεφαλής, Jens Stoltenberg πως η Συμμαχία αναπτύσσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...