Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ

büyükada 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σαν μεγάλο σκάνδαλο χαρακτηρίζεται ακόμα και από μερίδα του τουρκικού τύπου,
η απόφαση να ανεγερθεί διπλά στην αποβάθρα της νήσου Πρίγκηπου καινούργιο μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος στα πλαίσια της περαιτέρω ισλαμοποίησης της νήσου, που κάποτε ήταν ένα νησί που κατοικούνταν αποκλειστικά από Έλληνες Ορθοδόξους και το κυριότερο, που διέπεται από την συνθήκη της Λοζάνης
Η απόφαση αυτή που θα αλλάξει άρδην την φυσιογνωμία της νήσου, πάρθηκε από τον Δήμο της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινούπολης και παρ” όλο που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία το έργο αναμένεται να αρχίσει πολύ σύντομα. Στην πρωτοφανή αυτή απόφαση αντέδρασε το Αρχιτεκτονικό Επιμελητήριο των Πριγκιποννήσων και το τοπικό Πολιτιστικό Ίδρυμα με το αιτιολογικό ότι η ανέγερση αυτού του τεμένους δίπλα στην αποβάθρα, στα εστιατόρια και τουριστικά κέντρα της παραλίας, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παραδοσιακή φυσιογνωμία της Πρίγκηπου. Παρ’ όλα αυτά όλες οι ενστάσεις για την εκτέλεση του έργου απορρίφτηκαν και η Δημαρχία Κωνσταντινούπολης θα προχωρήσει τάχιστα στην ανέγερση του τζαμιού.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το Λαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης που αναφέρει ότι σήμερα στα Πριγκηπόννησα, (και σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάνης),  υπάρχουν 8 μοναστήρια, 16 εκκλησιές, δυο συναγωγές και επτά τζαμιά και δεν υπάρχει ανάγκη για την ανέγερση και άλλων θρησκευτικών κέντρων που θα επηρεάσουν αρνητικά την ιστορική φυσιογνωμία των νησιών. Από την άλλη πλευρά η μουφτεία της περιοχής απέρριψε τις όποιες ενστάσεις για τη ανέγερση του τζαμιού σαν μη επαρκείς και ότι ένα νέο μουσουλμανικό τέμενος δεν θα επηρεάσει την όψη του νησιού παρόλο που θα ανεγερθεί ακριβώς δίπλα στην αποβάθρα όπου καθημερινά πηγαινόρχονται χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες.
Με την απόφαση αυτή για άλλη μια φορά οι Τούρκοι δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο που δεν λογαριάζει ούτε την συνθήκη της Λοζάνης, ούτε κανένα άλλο πρόσχωμα για να προχωρήσουν στην νεοοθωμανική πανισλαμική τους πολιτική.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...