Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Με την πλάτη στον τοίχο η Πατρίδα και ημερομηνία - σταθμό την 24η Απριλίου.

ΠΙΕΖΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Η εκπληκτική φωτογραφία του καθηγητή και φωτογράφου Νίκου Μπασιά.
Χανιά- Κρήτη.


H Εβδομάδα του «Γολγοθά» για την κυβέρνηση ξεκινά με κρίσιμη ημερομηνία στις 8 και 9 Απριλίου όταν και θα διαφανεί αν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων με τους δανειστές ενώ βεβαίως θα πρέπει να πληρωθεί και η δόση προς το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση αλλάζει τακτική και αποφασίζει να μη ζητήσει έκτακτο Eurogroup μεταθέτοντας τις όποιες τελικές αποφάσεις προς τα τέλη Απριλίου, στις 24 συγκεκριμένα, ώστε να μη δείξει ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Πρόκειται για νέα ημερομηνία – ορόσημο που θέτει η κυβέρνηση υποβαθμίζοντας εν μέρει τα δύο EuroWorking Group της Μεγάλης Τετάρτης και Μεγάλης Πέμπτης, αν κι εκεί θα μπορούσαν να δοθούν σήματα «λευκού καπνού» με τους δανειστές ή ρήξης. Αλλωστε, μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει πέντε ημέρες για να προχωρήσει σε νέο γύρο πρωτοβουλιών, πιθανότατα με την κατάθεση νέων προτάσεων που θα «ξεκλειδώσουν» τη συμφωνία.
Ωστόσο, ο χρόνος είναι πιεστικός, ειδικά μετά το Πάσχα όταν και θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους, να εκταμιευτούν χρήματα έστω και με τη μορφή υποδόσεων και να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και φυσικά οι άλλες δόσεις προς τους δανειστές.
Την διαβεβαίωση ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται στα κρατικά ταμεία, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο".
Ο κ. Μάρδας ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η καταβολή της δόσης είναι θέμα και πολιτικής απόφασης, που θα λάβει το μέγαρο Μαξίμου και τόνισε:
"Η πληρωμή του ΔΝΤ θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικού περιεχομένου. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν για την μεθεπόμενη. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα παρθεί και εμείς θα ακολουθήσουμε τις όποιες πολιτικές αποφάσεις".
Αποφεύγοντας να πει εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει τη σχετική εντολή για πληρωμή των 460 εκατ. προς το ΔΝΤ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει εμμέσως για να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα ο κ. Μάρδας είπε:
"Υπάρχουν κάποιες πολιτικές αποφάσεις από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από το Μαξίμου εμείς είμαστε οι διαχειριστές των χρημάτων. Έχω συγκεκριμένες εντολές τις οποίες θα εκτελέσω στο χρόνο που πρέπει. Οι εντολές όλες θα δοθούν στις 8 Απριλίου".
Παράλληλα, αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων από την Αθήνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε εγκαίρως τις οικονομικές μας υποχρεώσεις» και ότι «είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε στις 9 Απριλίου».
Επίσης, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «ο κ. Μάρδας είπε ότι τα έσοδα Μαρτίου έχουν ξεπεράσει τους στόχους, χωρίς να δώσει λεπτομερή στοιχεία, προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με τους πιστωτές για την τελευταία λίστα μεταρρυθμίσεων».
Παράλληλα, για «συνήθη εναλλαγή» μελών των τεχνικών ομάδων κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχολιάζοντας πληροφορίες περί απομακρύνσεώς τους από την Ελλάδα.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζεται συγκεκριμένα:
«Οι τεχνικές ομάδες των τριών θεσμικών οργάνων βρίσκονταν στην Αθήνα για πάνω από τρεις εβδομάδες, συνεργαζόμενες με τις ελληνικές αρχές. Ορισμένα μέλη των ομάδων επιστρέφουν στις έδρες τους, ως μέρος της συνήθους εναλλαγής κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών. Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται από τις πρωτεύουσες και απευθείας επί του εδάφους, με τη συμμετοχή και των τοπικών υπαλλήλων (των θεσμών)».
Ημερησία

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...