Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ALANYAΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΞΣ ΑΛΑΝΙΑΣ
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο ιστορικός βυζαντινός ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου, (Hidrellez στα τουρκικά), της πόλης της Αλάνιας, (Αλαγιας),
στην μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, πρόκειται να αναστυλωθεί και να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης, Adem Murat Yücel.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ναός αυτός που την τελευταία φορά που είχε ανακαινιστεί ήταν το 1873, σήμερα μετά από 142 χρόνια πρόκειται να ανακαινιστεί και να είναι έτοιμος μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών όπως τόνισε ο δήμαρχος τη πόλης. Ο ναός αυτός λειτουργούσε όπως αναφέρεται στα τουρκικά δημοσιεύματα μέχρι το 1922 σαν ελληνορθόδοξος ναός των Ρωμιών της περιοχής. Μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταλείφτηκε στην τύχη του και σήμερα παρουσιάζει την μορφή ερειπίων. Το εντυπωσιακό είναι πως ο κόσμος της περιοχής έδειξε μεγάλο ενδιαφέρων για το ιστορικό αυτό κτίσμα και μετά από διάφορες πιέσεις προς τις δημοτικές και πολιτιστικές αρχές αποφασίστηκε να ξεκινήσει με κρατικά κονδύλια οι εργασίες αναστυλώσεως του για να έρθει ξανά στην αρχική του μορφή και να έτοιμος να χρησιμοποιηθεί εκτός από τις λειτουργικές του δραστηριότητες και σαν πολιτιστικό κέντρο.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι οι δηλώσεις των τοπικών παραγόντων που επεσήμαναν την έντονη παρουσία του ελληνορθόδοξου στοιχείου της περιοχής μέχρι το 1922, το οποίο είχε διακριθεί, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Τούρκοι, στην πολιτιστική και πνευματική άνοδο της πόλης της Αλάνιας. Όλα αυτά βέβαια μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922.
Τώρα όπως αναφέρεται, άλλος ένας ονομαστός ελληνορθόδοξος ναός της Μικράς Ασίας, ο ναός του Αγίου Γεωργίου με μεγάλη παράδοση και σημαντική ιστορική άξια που αναδεικνύει την παρουσία της Ρωμιοσύνης στην νότιο σημερινή Τουρκία, κυριολεκτικά ανασταίνεται με πρωτοβουλία των ίδιων των Τούρκων που αισθάνθηκαν τύψεις για την σημερινή του κατάσταση.
Σημεία των καιρών ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...