Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Με ψήφους-ρεκόρ η Ζωή Κωνσταντοπούλου νέα Πρόεδρος της Βουλής.

Με ψήφους-ρεκόρ η Ζωή Κωνσταντοπούλου νέα Πρόεδρος της Βουλής – «Η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή καλείται να γράψει ιστορία» (βίντεο)
Πρόεδρος της Βουλής με ψήφους-ρεκόρ, 235, εξελέγη το πρωί της Παρασκευής η Ζωή Κωνσταντοπούλου (η νεότερη Πρόεδρος της Βουλής σε ηλικία 39 ετών)...
του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τη μυστική ψηφοφορία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 στην Ολομέλεια. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε 235 ψήφους, ενώ υπήρξαν 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.
«Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών» ανακοίνωσε ο Γιάννης Τραγάκης, προεδρεύων του σώματος κατά τη συνεδρίαση, ως αρχαιότερος στη Βουλή. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά της.


Οι πρώτες δηλώσεις
Με τη φράση «η σημερινή πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή καλείται μαζί με τον ελληνικό λαό να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι Δημοκρατία και Λαϊκή Κυριαρχία εξακολουθούν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία», η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε στίγμα προθέσεων για το κοινοβουλευτικό έργο στο εξής.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δε θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους σκυφτοί» είπε η νέα Πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας ότι «όλη η Ευρώπη, όλη η υφήλιος κοιτά την Ελλάδα με ελπίδα.
O κοινοβουλευτικός έλεγχος

Μεταξύ άλλων έθεσε ως στόχο την ουσιαστική λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί θα προσέρχονται να απαντούν στις ερωτήσεις όλων των βουλευτών.
«Σε αυτή τη βουλή δεν πρέπει να συνεχιστούν φαινόμενα εκφυλισμού της διαδικασίας» είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες, άσχετες με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων διατάξεις ή νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων χωρίς διάρθρωση.
«Αβάσιμη» η δήλωση Σόιμπλε για Ζίμενς

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι «η Βουλή δε μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών», ενώ προανήγγειλε ανάσυρση και διερεύνηση υποθέσεων που «ενώ έχουν διαβιβασθεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη αραχνιάζουν στα συρτάρια».
Με ιδιαίτερη αναφορά στις υποθέσεις της Ζίμενς και των εξοπλιστικών, χαρακτήρισε άστοχη και αβάσιμη τη χθεσινή δήλωση Σόιμπλε ότι κάθε χώρα κοιτάζει απλώς τα του οίκου της.
«Η χώρα και ο λαός μας υπήρξαν θύματα μεγάλης κλίμακας διαφθοράς που δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και δεν αφορά μόνο τον οίκο μας. Είναι υποχρέωση και των ευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν για να ξεκαθαρίσουν τα του ευρωπαϊκού μας οίκου» είπε χαρακτηριστικά.
Γερμανικές αποζημιώσεις και διαγραφή χρέους

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεσμεύθηκε για αναβάθμιση της διακομματικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, προαναγγέλοντας και πρωτοβουλίες από την ίδια με τον νέο θεσμικό ρόλο της.
Ανάλογες πρωτοβουλίες προανήγγειλε και για την ενεργό συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου στην διεκδίκηση διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και μορατόριουμ πληρωμών.
Στρεφόμενη προς τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τόνισε ότι 100.000 νέοι και νέες 18 ετών δεν ψήφισαν ενώ είχαν το δικαίωμα. «Οι βουλευτές οφείλουμε να εγγυηθούμε ότι ποτέ ξανά δε θα αποκλειστούν οι πιο νέοι ψηφοφόροι» είπε.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει ως οδηγό το άρθρο 120 του Συντάγματος που λέει σήμερα το ίδιο που έλεγε παλιότερα το 114 άρθρο των δημοκρατικών αγώνων. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους και η αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον όποιων επιχειρούν να το καταλύσουν με τη βία.
«Όποιος επιχειρήσει να εκβιάσει το λαό μας θα προσκρούσει σε αυτό» είπε η νέα πρόεδρος της Βουλής.
 
Ορκίστηκαν Βαρουφάκης-Τσακαλώτος
Προτού ξεκινήσει η διαδικασία ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσαν τον πολιτικό τους όρκο ως βουλευτές – καθώς απουσίαζαν στο Βερολίνο για τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν τελέστη την Πέμπτη η ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.
Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων προτείνονται οι Αλέξης Μητρόπουλος (α” αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β” αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ” αντιπρόεδρος). Από τη ΝΔ υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Κοσμήτορες της Βουλής προτείνονται οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας. Για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας.
Επίσης, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη.
Διευθυντής της ΚΟ ο Κώστας Αθανασίου, συντονιστής της ΕΕΚΕ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...