Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Στα πρόθυρα σύρραξης Ινδία-Πακιστάν -έχουν πυρηνικά.

Στα πρόθυρα σύρραξης Ινδία-Πακιστάν -έχουν πυρηνικά
Επικίνδυνη κλιμάκωση που τις φέρνει ενδεχομένως ακόμη και στα πρόθυρα του πολέμου, βρίσκονται και πάλι Ινδία και Πακιστάν, με στρατιωτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται στα μήκους 200 χλμ. μεταξύ τους σύνορα στο Κασμίρ. Από τον Οκτώβριο τα επεισόδια ολοένα και πληθαίνουν, ενώ υπάρχουν εκατέρωθεν νεκροί. Την προηγούμενη μόνο εβδομάδα 10 στρατιώτες και άμαχοι, Ινδοί και Πακιστανοί, έχασαν τη ζωή τους.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν, όχι αβάσιμα, ότι υποθάλπει εξτρεμιστικές ομάδες, που δρουν εντός του ινδικού εδάφους. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση των Πακιστανών, οι Ινδοί διέκοψαν, τον περασμένο Αύγουστο, τις διμερείς συνομιλίες.

Μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις 10.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Κασμίρ, αναζητώντας ασφάλεια στην ινδική ενδοχώρα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η εκκένωση έγινε με εντολή των αρχών, γεγονός που θα είχε άλλη σημασία.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ένας ηλικιωμένος Ινδός ανέφερε πως αυτός και η οικογένειά του εγκατέλειψαν το σπίτι τους διότι οι Πακιστανοί βομβαρδίζουν το Κασμίρ με πυροβολικό. «Πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε τόσο σφοδρό βομβαρδισμό», είπε, συμπληρώνοντας πως οι Πακιστανοί βομβάρδισαν ακόμα και σχολείο, εντός του ινδικού εδάφους.

Αυτή την στιγμή οι συγκρούσεις στα σύνορα συνεχίζονται με σποραδικά πυρά πυροβολικού, αλλά και σφοδρά πυρά όπλων και ελαφρών όπλων. Εκπρόσωπος του Ινδικού στρατού είπε πως «απαντούμε, εξίσου σκληρά, στο μπαράζ του πακιστανικού πυροβολικού».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πρόκειται να επισκεφτεί, επειγόντως την Ινδία, ενώ θα ακολουθήσει και επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα, στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Όλη η υφήλιος τρέμει στην ιδέα μιας νέα σύγκρουσης Ινδίας και Πακιστάν καθώς αμφότερες οι δυνάμεις αυτές διαθέτουν πυρηνικά.

Οι Πακιστανοί έχουν ενισχύσει δραματικά το τακτικό πυρηνικό τους οπλοστάσιο και βάσει του νέου τους δόγματος δεν θα διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να αντισταθμίσουν την ινδική συμβατική υπεροχή, εάν αυτό απαιτηθεί. Στην περίπτωση που γίνει χρήση έστω τακτικών πυρηνικών, εύκολα γίνεται κατανοητό το τι θα μπορούσε να επακολουθήσει.
 
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...